Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Case 150
  • 17.10.2021. 07:30

Najveći parni traktor na svetu - obnovljen je i ponovno ore

Case 150 KS potiče iz 1905. godine i u potpunosti je obnovljen. Pogledajte kako ore njivu sa dva John Deere pluga spojena u jedan.

Foto: Youtube/Print Screen
  • 1.178
  • 163
  • 0

Case 150 KS je najveći parni traktor na svetu. Izvorno potiče iz 1905. godine, a proizvedeno je samo devet takvih modela. Ali, jedan od njih nije ostao samo deo istorije. Sačuvan je zahvaljujući inženjeru Koriju Andersonu iz Južne Dakote koji ga je obnovio.

U videu na svom YouTube kanalu pokazuje kako sada izgleda, opisuje kako je tekla njegova obnova na osnovu izvornih nacrta kompanije Case. S projektom obnove započeo je 2008., a traktor je dovršen 2018. godine.

Ovom su inženjeru pomagali prijatelji i volonteri. Isprva je projektovao 3D model u računarskom programu CAD (Computer Aided Drafting) kako bi lakše kreirao delove. Potom su ih on i njegov tim izradili u Vebsteru. Kada su dovršeni, prevezeni su u saveznu državu Vajoming na montažu.

"Moj san još od detinjstva bio je da radim na ovome. Znao sam da mi za to treba prostor, oprema i resursi. Stoga sam pokrenuo kompaniju Anderson Industries u svojoj garaži", kazao je za agweek.

Nakon osam nedelja radnih sati, njegov je san postao stvarnost. Parni traktor dovršen je nakon 10 godina. Celu je izradu pratilo više od 10 hiljada njegovih pratioca na fejsbuku, a redovno je objavljivao i videe.

Što se tiče dimenzija, ovaj parni traktor širok je 4,5, visok 4,2 i dugačak 8,4 metra. Težak je više od 34 tone, a motor mu ima 200 obrtaja u minuti dok je pritisak kotla 180 PSI. 

Pre puštanja u pogon, ekipa je morala da očisti cevi, pripremiti ložište, drva i ugalj, kotao napuni vodom, proveri pritisak pare i slično. Kako je napomenuo Anderson, od ključne je važnosti za rad kotla generisanje pare kako ne bi došlo do nesreća ako se nivo vode spusti ispod granice minimuma. 

Ovaj je traktor već obavio svoju prvu funkciju - oranje i to s dva John Deere pluga spojena u jedan.

Pogledajte kako je to izgledalo:


Tagovi

Parni traktor Case 150 Istorija Oranje Parna mašina Kori Anderson


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.