Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU tržište
  • 10.03.2015. 18:15

Nakon 15 godina odobrena nova sorta GMO kukuruza!

EU je nakon 15 godina odobrila novu sortu GMO kukuruza, ali i uvela pravila kojima zemlje članice EU mogu zabraniti ili ograničiti kultivaciju GMO useva. No, je li sve tako transparentno?

Foto: depositphotos.com
  • 169
  • 5
  • 0

Još su jednom pravila jača od građana. Naime, Evropskoj komisiji omogućen je nastavak procedure autorizacije GM semena kukuruza uprkos protivljenju 19 zemalja članica, ali i evropskih građana. No, EU je prihvatila i nova pravila za GMO poljoprivredne proizvode.

Nova EU pravila za GMO dopuštaju zemljama članicama da zabrane ili ograniče kultivaciju genetski modifikovanih organizama na svojoj teritoriji, a ona će početi važiti za 20 dana. Nova pravila daće slobodu izbora zemljama članicama, koje mogu odlučiti hoće li na svom području uzgajati GMO žitarice ili ne. "To je u skladu sa principima i pravom na izbor građana i proizvođača", rekao je Janis Duklavs, letonski ministar poljoprivrede i predsednik Veća.

Članice EU samostalno odlučuju o uzgoju GMO useva

Nova direktiva omogućava fleksibilnost uzgoja genetski modifikovanih kultivara pod određenim uslovima:

  • tokom autorizacijske procedure, kada zemlja članica može zatražiti izmenu geografskog područja primene
  • nakon što je GMO autorizovan, zemlja članica može zabraniti ili ograničiti kultivaciju GMO žitarica na zemljištima povezanim s okolišnim ili ZPP ciljevima, planovima setve na lokalnom ili državnom nivou, zavisno o upotrebi zemlje, socioekonomskim uticajima ili javnoj politici

Zemlje članice imaće pravo na reviziju svoje odluke i tražiti reintegraciju svoje teritorije ili pojedinih njenih delova u GMO autorizirano geografsko područje. Prema starim pravilima, zemlje članice mogle su da zabrane upotrebu GMO semena na svom teritoriju samo ako su imale nove, čvrste dokaze da predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje ili okolinu, ili u slučaju hitnosti.

Nova pravila podrazumevaju da zemlje članice u kojima je GMO kultivisan, moraju brinuti o prekograničnoj kontaminaciji u susedne zemlje u kojima je GMO zabranjen. To se ne može primeniti na određene geografske uslove koji ovakve mere poništavaju.

Po prvi put nakon 15 godina, u EU se odobrava za kultivaciju nova sorta GMO kukuruza, pod imenom Herculex. SAD ima lakši pristup proceni rizika GMO tehnologija pa se tamo uzgaja već duži niz godina. "Iako će nova pravila omogućiti zemljama članicama da zabrane ili ograniče kultivaciju ovog kukuruza, one koje se odluče zabraniti GMO, mogle bi imati problema sa korporacijama i ući s njima u pravne bitke. Uticaj na okolinu biće golem, brojni su problemi koji zahtevaju rešenja, i ne treba žuriti, jer procena rizika nije potpuna prema EU standardima, koji su puno viši od američkih što se tiče uticaja na zdravlje ljudi i okolinu", rekao je Richard More O'Ferrall, portparol Zelenih u Evropskoj komisiji.

Foto: depositphotos.com;@stevanovicigor


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Stočna hrana GMO seme Procena rizika Opasnost za zdravlje Kultivacija Kontaminacija Herculex Richard More OFerrall Janis Duklavs


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u