Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 18.03.2016. 17:30

Nakon kratkog oporavka, berzanski promet opet pao

Rekordan promet u prethodnoj nedelji bio je samo jedan lep izuzetak od višemesečnog pravila koje je karakterisao izuzetno mali promet i frekvenciju trgovanja niskog intenziteta. Ove nedelje trgovalo se sa 75 tona robe čija je vrednost 1.265.000 dinara.

  • 144
  • 6
  • 0

Rekordan promet u prethodnoj nedelji bio je samo jedan lep izuzetak od višemesečnog pravila koje je karakterisao izuzetno mali promet i frekvenciju trgovanja niskog intenziteta.

Na žalost, nedelja za nama nas je podsetila da se nalazimo u pravom tržišnom mraku sa lošim perspektivama da bi se tržište u skorijem roku moglo oporaviti. Većina fundamentalnih faktora za sezonu 2015/16. su trenutno ukalkulisani u cene, pa se na tržištu ne mogu očekivati neke značajnije oscilacije. Svega 75 tona robe čija je vrednost 1.265.000 dinara je bilans trgovanja na novosadskoj berzi protekle nedelje.

Učesnici na tržištu demotivisani

Kratkotrajan rast cena pšenice na svetskim berzama tokom prethodne nedelje dao je samo lažnu nadu mogućeg daljeg rasta cene, s obzirom da su se cene u nedelji za nama na referentnim svetskim tržištima vratile na nivo od pre dve nedelje. To je definitivno demotivisalo učesnike i kod nas da izađu na tržište. Prometa ovom robom nije bilo, a ponuda pšenice od strane prodavaca po 16,00 din/kg bez PDV nije naišla na interes tražnje za kupovinom.

Situacija kod kukuruza je nešto povoljnija u odnosu na tržište pšenice. Cena nije toliko niska, ali izvoz, taj nužni i neophodni tržišni ventil da bi se pokrenulo srpsko tržište kukuruza i dalje je ispod očekivanog nivoa. Iz tih razloga ponuda je orjentisana pretežno na domaću tražnju. U nedelji za nama trgovalo se kukuruzom, ali to je roba koja van SRPS standarda, pa nije registrovana referentna cena u duhu pravila berze. Kukuruz sa povećanom vlagom u nedelji za nama prodavan je po prosečnoj ceni od 16,87 din/kg (15,33 bez PDV).

Sojom se nije trgovalo protekle nedelje, ali sve kotirane ponude su bile iznad cenovnog nivoa poslednje zaključene cene iz prethodne nedelje, akoja je iznosila 38,00 din/kg bez PDV.

Registrovana samo tri ugovora

Potpuni zastoj u robno-berzanskom trgovanju, najbolje potvrđuje činjenica o samo tri registrovana ugovora, tokom protekle nedelje.Trgovalo se samo kukuruzom i to prirodno suvim, sa većim procentom vlage od standardnog. Bilo je u ponudi i soje i pšenice, ali su cenovne kotacije ponude i tražnje, toliko udaljene, da je približavanje cenovnih interesa i eventualno zaključenje posla bilo gotovo nemoguće. U takvoj situaciji interesi obe strane na vagi su se podudarili jedino na tržištu kukuruza i to onog sa povećanim sadržajem vlage. U zavisnosti od procenta vlage (14,2%-16%) u kukuruzu njegova cena se kretala u rasponu od 15,30-15,40 din/kg, bez PDV-a.

Prodex se zaustavio na prošlonedeljnom nivou

Kako nestandardni tržišni materijal (u ovom slučaju kukuruz sa povećanom vlagom) ne ulazi u vrednosnu korpu Prodex-a, ovaj indeks je potpuno mirovao tokom cele nedelje na prošlonedeljnom nivou od 197,14 indeksnih poena, ukazujući sa jedne strane na stabilnost cena primarnih ratarskih kultura, a sa druge na još uvek aktuelno tržišno mrtvilo.

Stanje na svetskim berzama

Cenovna kretanja, tačnije, rast cene fjučersa na žitarice je bio nastavljen i ove nedelje. Međutim, poboljšanje vremenskih uslova u američkim ravnicama, je ponovo smanjilo strah oko eventualnog manjeg prinosa novog roda pšenice, što se odrazilo i na samu cenu. Do kraja nedelje je beležen pad, pa je pšenica u odnosu na prošlu nedelju jeftinija za 3,06%, dok je kukuruz bio dosta stabilniji i registrovan je rast od 1,60%. Cena zrna soje nije zabeležila značajniju oscilaciju. Trgovci su trenutno fokusirani na procene predstojeće setve, odnosno moguće proizvodnje u sledećoj sezoni. Fjučers na soju, sa isporukom u maju je poskupeo za 0,95%, a na sojinu sačmu je pojeftinio za 0,91%.

U Parizu su cene pratile trendove američkih berzi. Tako je pšenica pojeftinila za 0,49%, dok je kukuruz poskupeo za 1,12%. U Budimpešti se cene, u forintama, nisu menjale, dok su u evrima posmatrao više za 0,25%.

Foto:bigstockphotos.com;wakr10


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Kukuruz Soja Pšenica Prodex Berzansko trgovanje Tržište žitarica


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/