Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 22.08.2018. 14:30

NAPS: Cena suncokreta ispod 35 dinara nije realna!

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije smatra da je ponuđena cena rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta.

Foto: Pixabay / MabelAmber
  • 3.037
  • 236
  • 0

Ratari koju uzgajaju suncokret nezadovoljni su ponuđenom cenom od 28,5 dinara kilogram. Podsetimo, prošle godine akontne cene su se kretale od 33 do 36 dinara, sa PDV-om, a konačna cena bila je 35,5 dinara (plus PDV za pravna lica). Danas Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije kritikuje odnos uljara prema poljoprivrednicima. Smatraju da je "ponuđena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta", prenosi Dnevnik

Cena ispod 35 dinara nije realna

Kako navode, najveća uljara u Srbiji vrši pritisak na ostale uljare da izađu s istom niskom cenom. Smatraju da cena ispod 35 dinara kilogram nije realna. "Ponuđena cena ne pokriva troškove proizvodnje i ukoliko se hitno ne reaguje, delovaće destimulišuće na poljoprivredne proizvođače da se u budućnosti opredeljuju za tu, za Republiku Srbiju, značajnu kulturu", navodi se u saopštenju.

Proizvođači suncokreta zahtevaju da se u rešavanje problema uključe Vlada Republike Srbije, Ministarstva trgovine i Ministarstvo poljoprivrede, a u suprotnom najavljuju proteste

Očekuje se dobar rod suncokreta

Ono na šta ratari mogu da računaju je dobar rod, pa će suncokreta biti i za izvoz. Ova uljarica zasejana je na 245.000 hektara. "Očekuje se prinos veći od tri tone po hektaru, odnosno oko 750.000 tona. Domaći prerađivači preradiće između 600.000 i 650.000 tona, a ostatak će ići na strana tržišta", rekao je direktor fonda "Žita Srbije" Vukosav Saković.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Cena suncokreta Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije Uljare Vukosav Saković Prinos suncokreta


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!