Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 02.12.2016. 17:00

Nastavlja se rast cena žitarica

Robe prometovane preko "Produktne berze" su skuplje u odnosu na prethodnu sedmicu. Dok na domaćem tržištu rastu cene kukuruza, pšenice i soje, na svetskim berzama cene žitarica padaju.

Foto: bigstockphpto.com, smart.art
  • 1.118
  • 54
  • 0

Trend cenovnog rasta se nastavlja. Robe prometovane preko "Produktne berze" su skuplje u odnosu na one zabeležene prošle nedelje. Takođe, količinski obim berzanskog prometa beleži konstantan rast zbog spuštanja berzanskih provizija, kao i uvođenja novih usluga za svoje članove. U periodu od 28. novembra do 2. decembra ukupno je prometovano 2.875 tona robe, što je za 7,28% više u odnosu na prethodnu sedmicu. Finansijska vrednost prometa je iznosila 57.403.500 miliona dinara, što je za 14,39% više nego prethodnog meseca.

Cena kukuruza 15,90 dinara bez PDV-a

Kukuruz je tokom cele nedelje beležio uzlazni trend. Sa cene od 15,40 din/kg bez PDV-a, koliko je koštao početkom nedelje, cena je skočila na 15,90 din na samom kraju nedelje. Nedeljni ponder je iznosio 15,66 dinara bez PDV-a (17,22 din/kg sa PDV-om), što je za 2,67% rast na nedeljnom nivou.

Cena pšenice 18,09 dinara bez PDV-a

Pšenica je skuplja u proseku za 8,05%, a prosečna cena je iznosila 18,09 dinara (19,90 din/kg sa PDV-om). Celokupna situacija na ovom tržišnom segmentu je dovela do rasta cene hlebnog zrna. Pre svega tome su zaslužni faktori manjih zasejanih površina usled nepovoljnih vremenskih uslova, kao i veća potražnja izvoznika.

PRODEX viši za 6,02 indeksnih poena

Trend rasta na tržištu žitarice se preslikao i na tržište soje. Zrno je poskupelo za 6,40% u poslednjih nedelju dana, na nivo od 43,63 din/kg bez PDV-a (47,99 din/kg sa PDV-om). Usled rasta cena kukuruza, pšenice i soje, PRODEX je za viši za 6,02 poena i nalazi se na nivou od 205,55 indeksnih poena.

Na svetskim berzama cene padaju

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila za 7,47%, a kukuruz je pojeftinio za 5,42%. Na toj berzi, u odnosu na prethodnu nedelju, pojeftinila je i soja za 0,44%, a sojina sačma je pojeftinila za 1,74%. U Budimpešti je martovski fjučers na pšenicu pojeftinio za 1,17%. U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica pojeftinila za 4,75%, a kukuruz je pojeftinio za 1,5%.

Foto: bigstockphpto.com, smart.art


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Trgovina Poljoprivredni proizvodi Kukuruz Pšenica Soja Ratarstvo Prodex Novi Sad Srbija Tržište Čikago Pariz Budimpešta


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.