• Produkna berza
  • 25.08.2017. 15:30

Nastavljen pad cena žitarica!

Ove nedelje na "Produktnoj berzi", u Novom Sadu, nastavljen je prošlonedeljni pad cena berzanskih roba, kukuruza, pšenice i soje, a samo je zrno suncokreta zabeležilo blagi rast cena.

Foto: Mike / Flickr
  • 256
  • 9
  • 0

Ovu nedelju na "Produktnoj berzi", u Novom Sadu, obeležilo je trgovanje zrnom suncokreta, kao i nastavak žetve koji je doneo učestalo trgovanje tom uljaricom. Nastavljen je prošlonedeljni trend pada cena berzanskih roba, kukuruza, pšenice i soje. Samo je zrno suncokreta zabeležilo blagi rast cena.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.900 tona robe, čija je novčana vrednost iznosila 71.544.000 dinara. U poređenju sa prošlom sedmicom količinski obim prometa veći je za 231,43 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 145,5%.

Cena suncokreta 37 din/kg bez PDV-a

Nakon prvih ugovora sredinom prošle sedmice, trgovina zrnom suncokreta je nastavljena i ove nedelje po nešto višim cenama. Zrnom suncokreta se uglavnom trgovovalo po ceni od 37 dinara bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 36 dinara po kilogramu bez PDV-a, (40,59 din/kg sa PDV-om). Tako da je ta uljarica ostvarila cenovni rast od 1,10% u odnosu na prošlu sedmicu.

Cena kukuruza 16,49 din/kg bez PDV-a

Kukuruz, pored negativnih procena o prinosu novog roda, zbog nepovoljnih klimatskih uslova, odnosno ekstremno visokih temperatura, nastavio je da beleži pad cena. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 16,49 dinara po kilogramu bez PDV-a, (18,14 din/kg sa PDV-om), što pretstavlja cenovni pad od 2,70% u odnosu na predhodnu sedmicu. Cene na svetskom tržištu robe su još jednom pokazale da su presudan reper u određivanju cena na domaćem tržištu.

Cena pšenice 17,40 din/kg bez PDV-a

Cena pšenice je doživela neznatne oscilacije u odnosu na prošlu nedelju. Ponderisana cena hlebnog zrna je iznosila 17,40 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,14 din/kg sa PDV-om) što je cenovni pad od 0,43% u odnosu na predhodnu nedelju.

Cena soje 52,10 din/kg bez PDV-a

Zrno soje kao i predhodne nedelje beleži najizraženiji pad cena na robno berzanskom tržištu. Ponder cena soje je iznosila 52,10 dinara po kilogramu bez PDV-a (57,31 din/kg sa PDV-om) što pretstavlja cenovni pad od 2,92% u odnosu na predhodnu nedelju. Preko "Produktne berze" trgovano je i zrnom soje ovogodišnjeg roda, ali u manjim količinama po cenama od 48-51 din/kg bez PDV-a.

Pad PRODEX-a za 1,69%

Pad cena je doveo i do pada vrednosti berzanskog indeksa, čija je vrednost za 1,69% poena niža u odnosu na prethodnu i na dan 24. avgust, nalazi se na nivou od 208,59 indeksnih poena.

Stanje na svetskim berzama

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila 1,21%, a kukuruz je pojeftinio 2,40%. Obimna ponuda iz regiona Crnog mora uticala je na pad cene pšenice. Prognoza dobrog prinosa kukuruza u Sjedinjenim Američkim Državama, iako ispod prošlogodišnjeg nivoa, uticala je na cenu kukuruza. U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je pojeftinio 0,08%. U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila 1,60%, a kukuruz je pojeftinio 1,09%.

Foto: Mike / Flickr


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Cene Kukuruz Pšenica Soja Suncokret Novi Sad Srbija Čikago Budimpešta Pariz SAD PRODEX


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

A šta kažete na ovo, kad sam videla zblanula sam se, ali i tekst napisala