Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 13.03.2018. 10:15

Nastavljen rast cena ukrajinske pšenice

Cene ukrajinske i ruske pšenice su i protekle sedmice nastavile da rastu, najviše pod uticajem snažne tražnje. Tome treba dodati i da rast beleži i izvoz ječma iz Kazahstana, kao i ukupan izvoz žitarica iz Rumunije.

Foto: Flickr / USDA NRCS Montana
  • 1.111
  • 97
  • 0

Pšenica je na ukrajinskom tržištu, u nedelji iza nas, nastavila trend cenovnog rasta. Kako izveštava UkrAgroConsult, izvozne cene ukrajinske pšenicu su u proseku porasle za 2-3 dolara po toni u zavisnosti od klase. Na rast cena uticali su trendovi na globalnom tržištu i zabrinutost za budućnost te žitarice u glavnim zemljama izvoznicama. Treba pomenuti i to da je cena pšenice na berzi u Čikagu porasla za rekordnih 12%. Osim toga, izvozne cene pšenice nastavile su da raste u čitavom crnomorskom regionu, a tražnja je i dalje bila visoka za ovo doba sezone, dok su istovremeno zalihe ukrajinske pšenice znatno smanjene. Kada je reč o stanju na domaćem tržištu pšenice u Ukrajini, cene su i dalje na visokom nivou zbog snažne tražnje trgovaca.

 

Rusi proizveli 1,3 megatona žitarica više od prvobitne procene

 

Prema ažuriranim podacima ruskog Odbora za statistiku, Rusija je tokom 2017. godine proizvela 135,4 miliona tona žitarica. Kako stoji u zvaničnom izveštaju tog odbora, Rusi su proizveli 1,3 miliona tona žitarica više od prvobitne procene od 134,1 megatona. Proizvodnja kukuruza je znatno povećana na 13,24 miliona tona, dok su procene za pšenicu i ječam donekle revidirane na 85,86  megatona i 20,6 megatona.

 

Egipat na dva tendera kupio 295 hiljada tona ruske pšenice

 

Egipat je početkom marta kupio 175 hiljada tona mlinske pšenice iz Rusije po prosečnoj ceni od 230,63 dolara po toni. Time se ova zemlja dodatno učvrstila na vodećim pozicijama uvoznika ruske pšenice. Ta severnoafrička država je na prethodnom tenderu, realizovanom sredinom februara ,od Rusije kupila 120 hiljada tona te žitarice po ceni od 223,50$/t.

 

Raste izvoz ječma iz Kazahstana

 

Kazahstan je u decembru 2017. godine na strana tržišta izvezao 175,8 hiljada tona ječma, što je 13,7% više nego u istom mesecu 2016. godine, izveštava UkrAgroConsult. Ukupan izvoz ječma iz Kazahstana je u periodu od septembra do decembra 2017., dostigao 553,7 hiljada tona, što je za 50% više nego u istom periodu u sezoni 2016/17, kada je ta zemlja izvezla 355,6 hiljada tona ječma. Najveća tri uvoznika ječma iz Kazahstana bili su: Iran, Uzbekistan i Avganistan. 

 

Rumunski izvoz žitarica beleži rast

 

Dok je izvoz pšenice iz Rumunije, u sezoni 2017/18, smanjen za 12%, ukupan izvoz žitarica (pšenica, ječam i kukuruz) porastao je za 3,3% u odnosu na isti period lane. Kako prenosi UkrAgroConsult, rast izvoza žitarica podržava veća isporuka kukuruza i ječma. Treba napomenuti da je Rumunija bliska obimu ukupnog izvoza ječma iz prošle sezone, uglavnom zahvaljujući većem interesovanju Irana, Španije, Egipta i Turske. Ta zemlja je povećala izvoz kukuruza na gotovo 2,3 miliona tona, a valja napomenuti da za rumunskim kukuruzom vlada velika potražnja iz zemalja Evropske unije i dodati da je Španija utrostručila kupovinu kukuruza iz te zemlje zbog prošlogodišnje suše, a Italija je istovremeno uvezla sedam puta više rumunskog kukuruza nego lane.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Svetska berza Uljarice Žitarice Pšenica Ječam Kukuruz Rusija Rumunija Egipat


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.