Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 23.09.2016. 16:00

Nastavljen veliki pad cene kukuruza!

Pad cena bukvalno stopira trgovanje. Poslednje tri nedelje su pravi dokaz za to. U nedelji za nama na berzi u Novom Sadu zabeležen je skroman promet od svega 295 tona robe, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 26,25, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 4.979.700 dinara i za 52,06 je manja nego prethodne sedmice.

Foto: bigstockphoto.com, igor stevanovic
  • 2.290
  • 112
  • 0

Tržište roba iz sektora primarnog agrara je u daljem padu. Intenzitet i kontinuitet pada cena je toliko izražen da se nazire pravi tržišni krah, ukoliko se taj trend u narednom periodu nastavi ovakvim intenzitetom. Pad cena, naročito ako je ovako izražen bukvalno stopira trgovanje. Poslednje tri nedelje su pravi dokaz za to.

Koliko je srpsko berzansko tržište u padu najbolje oslikava podatak da je realna vrednost berzanskog indeksa na najnižoj poziciji još od sredine 2010. godine. U nedelji za nama na berzi u Novom Sadu zabeležen je skroman promet od svega 295 tona robe, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 26,25%, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 4.979.700 dinara i za 52,06% je manja nego prethodnog nedeljnog perioda.

Nastavlja se pad kukuruza - cena 15 din/kg bez PDV

Cena kukuruza nastavlja tendenciju pada. Pad je veoma veliki i očigledno da se neće zaustaviti sve dok ne dođe na prihvatljiv nivo za najveći segment tražnje na našem tržištu, a to su izvoznici. Poslednja zaključena cena ove robe na berzi u Novom Sadu iznosila je 15,00 din/kg bez PDV, pri čemu na bazi kandidovanih naloga za kupovinu ni ova cena nije više atraktivna za tražnju. Podsetimo, krajem avgusta cena kukuruza je iznosila 20,50 din/kg bez PDV, što znači da je današnja cena u odnosu na pre samo mesec dana niža za čak 27%. Prosečna nedeljna cena trgovanja iznosila je 16,96 din/kg ( 15,42 bez PDV), što je pad u odnosu na prosečnu cenu ove robe od 8,19%.

Cena pšenice stagnira - 16,5 din/kg

Tržište pšenice je veoma pasivno. Podatak da već drugu nedelju za redom nema trgovanja na FOB paritetu na dunavskim lukama, dovoljno govori o veoma lošoj konjukturi ovog tržišta. Tražnje za hlebnim zrnom praktično nema. Cena stagnira. Na "Produktnoj berzi" u Novom Sadu zaključena je cena na nivou od 16,50 din/kg (15,00 bez PDV). Mnogo je razloga zašto je tražnja tako pasivna, ali kada se to desi, logična posledica je pad cene. Da li će i ovako niska cena pšenice i dalje padati, pokazaće naredni period.

PRODEX nastavlja da pada

Kako je prošlog petka nagovešteno, indeksna vrednost PRODEX-a je nastavila da pada i tokom ove nedelje, kao posledica sezonskog pada cene kukuruza. Predviđanje se u potpunosti obistinilo činjenicom da je pad cene kukuruza na današnjih 15,00 din/kg, bez PDV-a, prouzrokovao rekordno nisku vrednost PRODEX-a (dinarska vrednosna korpa), još od oktobra meseca 2014. godine.

Međutim i pored očekivanja o rekordno niskom „dinarskom“ PRODEX-u, u poslednjih skoro dve godine, drastičan pad cene kukuruza i konstantno niska cena pšenice na nivou identičnom ceni kukuruza, od 15,00 din/kg, bez PDV-a, pomalo neočekivano je "iznedrio" statistički podatak o tome da aktuelna vrednost PRODEX-a, revalorizovana u evrima, beleži rekordno nisku vrednost, u periodu dužem od proteklih šest godina odnosno još od jula 2010. godine. Aktuelna vrednost "dinarskog" PRODEX-a iznosi 194,82 indeksnih poena, što je za 2,57 indeksnih poena manje nego prošlog petka.

Kakva je situacija na svetskim berzama?

Tokom protekle nedelje je na čikaškoj berzi došlo do blagog rasta cena fjučersa na žitarice. Padavine su ometale žetvu kukuruza, što je povećavalo pritisak na strani tražnje, naročito na spot tržištu. Istovremeno je izvoz bio stabilan. Cena fjučersa na pšenicu je porasla za 1,5% u odnosu na prošlu nedelju, a kukuruza za 2 %.

Foto: bigstockphoto.com, igor stevanovic


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Trgovina Poljoprivredni proizvodi Kukuruz Pšenica Ratarstvo Prodex Cene Novi Sad Srbija


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u