Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 20.04.2023. 12:00

Navodnjavanje kukuruza kap po kap - o kolikoj investiciji je reč?

Donosimo rezultate eksperimenta navodnjavanja kukuruza sistema "kap po kap" odrađenim na tri lokacije. Saznajte kako se postavljaju, utiču na prinos, ali i o kolikoj investiciji je reč.

Foto: Rivulis Irrigation
  • 3.128
  • 315
  • 1

Blage zime često i bez snežnog pokrivača, sušna leta sa ekstremno visokim temperaturama, nepovoljan raspored i količina padavina tokom vegetacije, ostavljaju trag na ukupnim prinosima useva.

Vođeni ovim faktorima i prateći trendove u regiji, kompanija Rivulis Irrigation je zajedno sa svojim partnerom i generalnim distributerom za Hrvatsku, Zeleni Hit d.o.o. iz Rugvice u 2022. odradila eksperimente primene sistema "kap po kap" u kukuruzu.

Primarni cilj bio je obezbeđivanje dovoljne količine vode tokom kritičnih razvojnih faza kukuruza, postizanje optimalnih prinosa kao i opravdanje isplativosti dodatne investicije. Najkritičnije faze su cvetanje, oplodnja i punjenje zrna.

"Ako dolazi do stresa uzrokovanim nedostatkom vode, dnevno možemo izgubiti i do šest odsto ukupnog prinosa, što znači da sedam do 10 dana bez dovoljne količine vode može prepoloviti naš ukupan očekivani prinos", istakli su iz kompanije Rivulis Irrigation.

Trake se postavljaju u zemljište svakog drugog reda

Kažu nam da su eksperimenti odrađeni kod tri proizvođača na isto toliko lokacija u Istočnoj Slavoniji (Tompojevci, Čeminac i Harkanovci). Kao rešenje za navodnjavanja korišćene su T-Tape trake za navodnjavanje debljine zida sedam mila, 30 cm razmaka između kapaljki i potrošnje od 3,4 litra po dužnom metru na sat.

 T-Tape trake za navodnjavanje

Kao distributivna mreža korišćena su takozvana LayFlat creva koja se jednostavno postavljaju, lagano se manipulišu, a koja su otporna na vremenske uslove i one na terenima.

"S obzirom na izvor vode i kako bi zaštitili sistem korišćeni su i 130 mikronski mrežni filteri. Traka se postavljala mehanički, mašinski i to plitko ispod površine zemljišta (5-10 cm)", pojasnili su.

Jedna traka između dva reda kukuruza, odnosno jedna traka svaki drugi red. Kažu da je razlog njenog postavljanja ispod površine zemlje višestruk.

"S obzirom na to da govorimo o laganim materijalima, bilo je potrebno obezbediti da traka ostane na svom mestu kada je usev još mali i ne osigurava dovoljnu zaštitu od vetra", istakli su.

Dalje, navode da su je tako sakrili od ptica koje bi u ranim fazama mogle napraviti štetu u potrazi za vodom.

"Njeno kapilarno kretanje kroz zemlju je puno izraženije kad je ukopana", dodali su.

Postavljanje u fazi četiri-pet listova

Napominju da je za postavljenje sistema na jedan hektar potrebno 30-45 minuta, a sa postavljanjem kreću od faze četiri-pet listova pa najkasnije do zadnjeg mogućeg ulaska traktora u usev.

"U tom slučaju međuredna kultivacija je u potpunosti izbačena i za njom nema potrebe", objašnjavaju. Dakle, kapilarnim navodnjavanjem ne dolazi do pojave pokorice, a đubrivo se dodaje tokom kultivacije putem sistema.

Uklanjanje sistema za navodnjavanje sa njive

"Ovakvo rešenje je jednostavno, lako se postavlja, sakuplja i uklanja, jednostavno se kontroliše i upravlja s njim te je na kraju dovoljno efikasno da rezultira povećanim prinosom", ističu iz spomenute kompanije.

Sakupljanje trake nakon žetve se takođe radi mašinski, a vreme potrebno da bi se uklonila s površine isto je kao i kod instalacije sistema.

Tokom vegetacije voda nije dodavana nasumično već, prema odgovarajućoj vegetativnoj fazi, preporuke su dobijene putem aplikacije Reelview.

"Pomoću satelitskih snimaka pratimo razvoj useva i na osnovu dobijenih podataka možemo utvrditi u kakvoj je kondiciji sam usev, vegetativan razvoj biljke te varijabilnost vlažnosti", napominju.

Koliko sistem troši vode?

Kada govorimo o aplikaciji vode, treba spomenuti da za jedan hektar kukuruza ovakav sistem troši 25m3 vode na sat. S obzirom na to da je prošla godina bila ekstremno sušna i natprosečno topla tokom sezone navodnjavano je između 12 i 15 puta u obrocima po 100m3 vode i to u intervalima od svakih sedam do 10 dana, a tokom najkritičnijih faza cvetanje i oplodnje te nalivanja zrna, svakih četiri do pet dana.

"Razlika tokom vegetacije između navodnjavanog i nenavodnjavanog kukuruza postajala je izraženija pa je već u ranoj fazi bilo očigledno da će ona i u prinosu biti poprilična", napominju iz kompanije Rivulis Irrigation.

Kukuruz koji nije dobijao vodu imao je problema sa oplodnjom i zametanjem, pa se u ranoj fazi počeo "potpaljivati", onaj koji je bio navodnjavan nije pokazivao probleme sa rastom i razvojem. Biljke su bile zdrave, vegetativno jake i otpornije, bez vidljivih problema s oplodnjom i punjenjem zrna.

Navodnjavanje (levo) i nenavodnjavane (desno) površine

Prinosi premašili očekivanja

"Na dan žetve ta razlika je postala stvarnost. Na službenom merenju ona je u prinosu premašila sva očekivanja i procene", istakli su iz ove firme.

Dakle, kontrolna merenja rađena su paralelno jedan hektar navodnjavanog kukuruza u poređenju sa tolikom površinom nenavodnjavanog. U pitanju je bilo pet različitih hibrida i FAO grupa. Sklop sadnje bio je isti i to 90.000 biljaka po hektaru što je isto jedan pomak od standardnog sklopa koji se uobičajeno radi, a to je 75.000 biljaka po ha.

"Ovim eksperimentom smo hteli da pokažemo da upravo koristeći sisteme kap po kap možemo obezbediti optimalne uslove kako bi kukuruz mogao podneti ovako gusti sklop", napominju iz Rivulis Irrigation-a.

Tablica: Rezultati merenja

Kako objašnjavaju, razlika u merenju vlažnog zrna varira od 126 do 139 odsto veći prinosi u korist navodnjavanog kukuruza, dok razlika s proračunom vlage zrna od 14 odsto varira od 116 do 125 odsto veći prinosi u korist navodnjavanog kukuruza.

Isplativost investicije i troškovi

Ovakvi rezultati su sami po sebi dovoljan argument da je investicija opravdana i da se isplati već u prvoj godini. Troškovi ovakvih sistema za navodnjavanje kreću se otprilike 900 do 1.200 evra po hektaru u prvoj godini. Svake sledeće godine investicija se svodi na 450 evra po hektaru.

Kada bi sve pretvorili u brojke, uzevši u obzir samo dodatni trošak investicije bez izračuna ostalih troškova proizvodnje i ako uporedimo najbolji prinos nenavodnjavanog kukuruza s najlošijim prinosom navodnjavanog kukuruza dolazimo do sledećeg rezultata:

Napomena: proračun sa cenom kukuruza u 2022. god. (2,00kn/kg = 0,265 eur/kg)

"Prema rezultatima eksperimenta u prvoj godini ostvarujemo dodatnu dobit od cca 900 evr/ha, dok sa svakom sledećom godinom dobit raste do 1.600 evr/ha", napominju iz ove kompanije.

Međutim, realno je očekivati da će deo proizvođača i dalje ove informacije uzimati s rezervom.

"Ako kažemo da je realno očekivati dodatnih četiri t/ha prinosa korišćenjem sistema za navodnjavanje "kap po kap", odbijemo li investiciju i računamo sa samo dva t/ha ekstra prinosa, to je s današnjim cenama kukuruza 500 evra po hektaru dodatnog profita", ističu iz ove kompanije i napominju da ako se taj proračun pogleda sa aspekta 10, 20 ili 50 hektara, dolazi se do ozbiljnije zarade.

Prinosi navodnjavanih površina su premašili očekivanja

S druge strane ako uzmemo u obzir da je u 2022. godini značajni deo površina zasejanih kukuruzom s prinosom bio ispod isplativosti ili je čak bilo slučajeva da smo svedočili određenim površinama s nula prinosa, kažu, kao dodatni podsticaj, investicija u sisteme za navodnjavanje je ujedno i svojevrsna investicija u osiguranje useva.

"Bez obzira na vremenske prilike primenom sistema za navodnjavanje osiguravate optimalne uslove za postizanje maksimalnih rezultata", poručili su.

Inače, Rivulis Irrigation je globalni lider sistema mikro irigacije sa sedištem u Izraelu. Sa svoja 24 proizvodna pogona u 15 država širom sveta, tri R&D centra i sedam centara za istraživanje i razvoj drugi je u svetu po prometu i prvi po paleti proizvoda koje nude. Takođe, poznati su i po inovacijama kao i dodatnoj podršci i savetovanju.

Rivulis sistemi za navodnjavanje "kap po kap" pokazali su se kao izuzetno uspešni upravo u ratarskim kulturama te se u našoj regiji primenjuju kao standard za postizanje visokih prinosa. Kao uspeh možemo uzeti primer Rumunije gde je u 2022. godini upravo s njihovim sistemima navodnjavano malo više od 6.000 ha kukuruza, a za 2023. godinu je već do sada ugovoreno preko 16.000 ha kukuruza.

Za više informacija obratite se direktoru prodaje Dariju Montagu iz kompanije Rivulis Irrigation na broj +385 99 3267 887 ili e-mail: dario.montag@rivulis.com 


Tagovi

Navodnjavanje Kap po kap Pokusi Rivulis Irrigation Navodnjavanje kukuruza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.