Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana žitarica
  • 21.01.2024. 07:30

Nedostatak magnezijuma može da bude uzrok žutila žitarica i uljane repice

Sa prvim toplijim danima na poljima pod ozimim usevima, najčešće žitaricama, možemo da primetimo da biljke imaju drugačiju obojenost. Simptomi variraju u zavisnosti od vrste, sorte, uslova uzgajanja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 176
  • 14
  • 0

Važan element u ishrani biljaka je magnezijum. Ulazi u sastav hlorofila i ima veoma važnu ulogu u rastu i razvoju useva. Na njegov nedostatak su posebno osetljive ozime i jare žitarice, uljana repica, ali i druge kulture.

Rana pojava simptoma

Sa prvim toplijim danima na poljima pod ozimim usevima, najčešće žitaricama, možemo da primetimo da biljke imaju drugačiju obojenost. Simptomi variraju u zavisnosti od vrste, sorte, uslova uzgajanja. Prvo se uočavaju na starijim listovima, jer se radi o elementu koji je veoma pokretljiv u biljnom tkivu.

Karakteristična je promena boje listova koja nastaje zbog smanjenja hlorofila. Hloroza zahvata površinu lista, ali ne i lisne nerve koji ostaju zeleni. Ako se nedostatak ne reši, dolazi do propadanja i sušenja.

Dobro ishranjena pšenica i biljka koja ima simptome manjka magnezijuma (Foto: Flickr/CIMMYT)

Na poljima u proleće možemo da vidimo oaze žita svetložute boje i to je jedan od prepoznatljivih znakova nedostatka ovog elementa. Male bele mrlje se šire duž lista.

Na žitaricama se simptomi mogu javiti na početku razvoja, kada biljčice imaju samo dva do tri lista. Mladi usevi su najosetljiviji, jer kad se razvije koren u fazi bokorenja simptomi mogu nestati. Jak koren crpi hraniva iz dubljih slojeva.

Što duže traje ovakvo stanje, biljke imaju uveli izgled i usporen rast. Usevi zbog dugotrajnog manjka postaju žuti, donji listovi poprimaju smeđu boju, a mlađi se izdužuju, javljaju se gole površine na parceli.

Amonijum i kalijum ga inhibiraju

Kod setve treba izbegavati plavne terene i uskladiti je sa vremenskim uslovima. Obratiti pažnju na đubrenje i prihranu. Jonski antagonizam je izražen između amonijuma i kalijuma prema jonima magnezijuma. Đubriva koja imaju veći sadržaj ovih elemenata inhibiraju usvajanje magnezijuma. Njegov i odnos kalijuma treba da je 1:2.

Žitarice za njim imaju najveću potrebu u fazi bokorenja i vlatanja, čime se indirektno utiče na prinos.

Fotografija korišćena u tekstu: Flickr licenca CC


Tagovi

Žutilo žitarica Žutilo pšenice Magnezijum Nedostatak magnezijuma


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.