Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 08.09.2018. 12:30

Nedovoljno kamiona za prevoz šećerne repe

Potrebno je prevesti oko tri miliona tona šećerne repe, a kamiona nema dovoljno.Dok čeka, koren kalira.

Foto: Flickr / Heather
  • 4.610
  • 289
  • 0

Šećerna repa je u našoj zemlji zasejana na 45.000 hektara, a u toku je njeno vađenje. Očekuje se da će se od nje proizvesti 400.000 tona šećera. Međutim, ove godine se pojavio problem - nema dovoljno kamiona za transport korena do prerađivača, a potrebno je prevesti oko tri miliona tona

"Ove godine očekujemo rod od šest i po vagona po hektaru, a da bismo to prevezli potrebno nam je oko hiljadu kamiona", rekao je za RTS Dragan Vasić direktor poljoprivrednog preduzeća "Zlatica". Doda je da ako repa stoji dan ili dva, kalira od pet do 10 odsto, a ako stoji deset dana - i do 30%.

Teže registrovati kamion

Auto-prevoznik iz Šapca Željko Simić objašnjava da je sada teže registrovati kamion i obavljati posao koji oni rade. Kako kaže, oni kojima je registracija istekla pre mesec dana, ne mogu da registruju vozilo, jer im šasija nije lepo ofarbana i slične sitnice. "Niko ne pita da li je kamion tehnički ispravan", tvrdi Simić.

Problem sa ugovaranjem transporta

Irena Stojanović, direktorka Sirovinskog sektora šećerana u Žablju i Crvenki kaže da imaju veliki problem sa ugovaranjem transporta: "Prevoznici očekuju povećanje cene koja nije realna. Mi smo cene povećali za 17% u odnosu na prošlu godinu, i to oni smatraju da je malo. Mi taj problem ne razumemo, jer smo isplatili povećane cene goriva na domaćem tržištu i na to dodali još 12%." 

Srbija neće proizvoditi šećer?

Petros Gamintzis, generalni direktor kompanije "Helenik šugar" smatra Srbija sledeće godine neće proizvoditi šećer. On kaže da pod ovim uslovima neće moći ni da seju šećernu repu, ni da prerađuju šećer: "Prošle godine smo šećer prodavali po 70 dinara, ove godine po 40. To ne može da izdrži nijedna industrija".


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Šećerna repa Kamion Dragan Vasić Željko Simić Irena Stojanović Petros Gamintzis Helenik sugar


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.