Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica dizela
  • 12.10.2022. 15:00

Nema dizela, nema ni vađenja šećerne repe - francuska vlada oslobodila svoje rezerve

Rad fabrike šećera se bazira na dovoljnoj snabdevenosti ratara neophodnim gorivom za vađenje šećerne repe i njen transport.

Foto: Depositphoto/natazhekova
  • 169
  • 36
  • 0

Nakon što je grupa proizvođača SNFS upozorila da bi nedostatak dizela koji utiče na vađenje šećerne repe mogao dovesti do zastoja u radu fabrika, vlada Francuske je oslobodila strateške rezerve goriva za proizvođače šećera, izveštava Reuters.

Dakle, benzinske pumpe su ostale bez rezervi zbog radničkih štrajkova u rafinerijama TotalEnergies i Exxon Mobil, što je poremetilo vađenje šećerne repe, preradu i isporuku.

Vlada je iskoristila svoje rezerve za snabdevanje benzinskih pumpi koje su ostale bez goriva.

Gorivo neophodno ratarima

Fabrike šećera u ovoj zemlji obično rade od septembra do kraja januara ili početka februara. Njihov rad se bazira na dovoljnoj snabdevenosti poljoprivrednika neophodnima gorivom za vađenje šećerne repe i transport u fabrike za preradu.

Nema goriva, nema ni žetve (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Ove su sezone u toj zemlji odlučili ranije da krenu u kampanju prerade ove ratarske kulture. Razlog su moguća energetska ograničenja koje planira da uvede njihova vlada, u slučaju da Rusija prekine snabdevanje gasom.

Morali da uspore proizvodnju

Najveći francuski proizvođač šećera Tereos morao je da uspori proizvodnju u nekim fabrikama nakon što je TotalEnergies rekao da neće moći da isporučuje dizel. Cristal Union-u, drugom najvećem proizvođaču, sopstvene zalihe omogućile su održavanje stope proizvodnje prošle sedmice, ali je iskoristio strateške rezerve tokom vikenda.

"Objasnili smo da je bilo zabrinjavajućih tenzija koje su doprinele riziku privremenog zatvaranja fabrika", rekao je predsednik SNFS-a Kristijan Špigeler nakon sastanka između proizvođača šećera i francuskog ministra poljoprivrede Marka Fesnea. Dodao je da je država pristala da upotrebi strateške zalihe kako nedostatak dizela ne bi uticao na pravilan rad fabrika.

Ministarstvo poljoprivrede nije kometarisalo poslednja dešavanja.


Tagovi

Francuska Proizvodnja šećera Nestašica goriva Nestašica dizela Vađenje šećerne repe Christian Spiegeleer


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.