Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 01.07.2015. 08:00

Nema odmora za ukrajinske poljoprivrednike!

Ukrajina će najverovatnije zadržati visok nivo proizvodnje pšenice u 2015. godini.

Foto: depositphotos.com,
  • 92
  • 6
  • 0

Svi su izgledi na strani ukrajinskih poljoprivrednika, pa bi tako proizvodnja žitarica mogla da dostigne visok nivo, sa rekordnim količinama koje će biti prodate van zemlje. Sudeći prema količini izvoznih dozvola, izvoz Evropske unije u junu je nešto slabiji.

Globalne klimatske prilike ukazuju na velike temperaturne promene ove godine. To se odražava i na svetske useve koje je zahvatila suša. Iran će pritom smanjiti uvoz mlinske pšenice jer je domaća proizvodnja naglo porasla.

Ukrajinske useve prati sreća

Ukrajina će verovatno zadržati visok nivo proizvodnje žitarica u sezoni 2015/16, i to kao rezultat povoljnih klimatskih prilika i velike količine posejanih površina. Ministar poljoprivrede te zemlje procenjuje da bi ukupna proizvodnja žitarica mogla da dostigne oko 60 Mt ove godine (63,8 Mt u 2014/15), a izvoz bi mogao da postigne i rekord sa svojih 34 Mt (Rojters). U nedelji do 16. juna, izvozne dozvole za meku pšenicu EU pale su za 16 % na 399,3 kt od 477,7 kt prethodne sedmice. Količine odobrenih izvoznih dozvola za ječam, takođe, su pale za 43 %, na 56 kt (Evropska komisija).

Iran obnavlja domaću proizvodnju mlinske pšenice

Globalne temperature u maju dostigle su najviši nivo od početka merenja 1880. godine, pa je to bilo najtoplijih 5 meseci u jednoj godini, ikad zabeleženih. Maj je za 0,9 stepeni Celzijusove skale bio topliji od trenutnog proseka (20. vek). Nadalje, površinska temperatura mora ostaje iznad normalnog nivoa, a verovatnoća za El Ninjo, prema meteorolozima je visokih 80 %.

Iran će verovatno smanjiti uvoz mlinske pšenice za oko 2/3 u ovoj godini do marta 2016. godine. Lane je uvoz mlinske pšenice prelazio i 6 Mt. Međutim, ta brojka će verovatno biti smanjena na oko 1,5 do 2 Mt, kako raste lokalna proizvodnja.

Foto: depositphotos.com, @lakeemotion


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Uvoz Svetsko tržište Iran Meka pšenica Pšenica za mlevenje Lokalna proizvodnja El Ninjo EU izvoz Ukrajinski poljoprivrednici Izvozne dozvole


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."