Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod žitarica
  • 14.08.2015. 15:00

Nema panike, kukuruza će ostati i za izvoz!

Kukuruz i soja će podbaciti, dok je rod pšenice očekivan. Ipak, i kukuruza i pšenice biće za izvoz.

Foto: depositphotos.com
  • 399
  • 19
  • 0

"Ovogodišnji rod kukuruza i soje će podbaciti, ali nema razloga za paniku, jer će kukuruza ostati i za izvoz", izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Očekivani ovogodišnji rod kukuruza je bio osam miliona tona, ali će verovatno biti manji, precizirao je Ljajić, gostujući na TV Pink. "Domaće potrebe su četiri i po miliona tona, a čak u najgoroj varijanti, taj rod može da bude oko šest i po miliona tona", istakao je Ljajić i dodao da će opet ostati ostati dva miliona tona za izvoz. Objasnio je da i u najgoroj varijanti, državi uvek ostaju mehanizmi da može da interveniše iz robnih rezervi i utiče na liberalizaciju uvoza.

Biće i pšenice za izvoz

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade, procenio je da će ovogodišnji rod pšenice biti u granicama očekivanog - oko 2,4 miliona tona, dok su domaće potrebe milion i po tona, što znači da ostaje oko 900.000 tona za izvoz te žitarice.

Ministar je procenio da će inflacija po svoj prilici biti ispod projektovane od četiri i po do pet i po odsto, što govori o cenovnoj stabilnosti u poslednjih nekoliko godina.

Iran - šansa za izvoz poljoprivrednih proizvoda?

Na pitanje o susretu sa delegacijom iz Irana polovinom septembra Ljajić je najavio da će njen dolazak predstavljati odličan signal za domaću privredu i da postoje šanse u izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u automobilskoj industriji, energetici, turizmu, infrastrukturi i saobraćaju.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Kukuruz Pšenica Soja Rod Izvoz Poljoprivredni proizvodi Rasim Ljajić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)