Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte pšenice
  • 06.11.2017. 08:00

Neuništiva pšenica iz Rusije

Rusi tvrde da su stvorili neuništivo zrno pšenice, namenjeno surovim uslovima.

Foto: cocoparisienne / Pixabay
  • 1.932
  • 207
  • 0

Jedinstvenu sortu pšenice, otpornu na hladnoću, izraženu vlažnost i mnogobrojne bolesti, selekcijom i ukrštanjem stvorili su ruski agronomi. Odlikuje se mnogo većim procentom belančevina, nego što je to slučaj kod drugih sorti i ne zahteva tretmane pesticidima.

Pšenica za surove uslove

Ruski agronom i akademik Bagrat Sanduhadze, sa instituta "Nemčinovka" iz Moskve, kaže za Sputnik da su želeli da stvore genotip, koji bi bilo moguće uzgajati u surovim uslovima od Kalinjingrada do Primorskog kraja:

"Selekcija zrna, odabir onog sa boljim karakteristikama je najefikasnija i najjeftinija metoda. Samo prekombinacija gena dovodi do stvaranja izdržljivijih sorti".

Za ovo seme stručnjaci kažu da je - neuništivo!

Do 18% belančevina

Evropske vrste pšenice gotovo uopšte ne uspevaju u Rusiji. Zato instituti rade na poboljšavanju kvaliteta lokalnih sorti. Najplodniji deo Rusije je centralni deo, a ova zemlja je značajno povećala proizvodnju i izvoz žitarica. Ipak, kvalitet je zadržan.

"Francuska, Velika Britanija, Nemačka proizvode žito sa osam do devet odsto belančevina, dok je standarad čak 14 odsto. Osim toga, njihove žitarice ne mogu da prezime. Ruske sorte imaju čak do 18 odsto belančevina", tvrdi Sanduhadze i dodaje da je razlog tome kvalitetno zemljište iz kojeg se crpi teško rastvorljivi azot.

Foto: cocoparisienne / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Sputnik


Tagovi

Pšenica Rusija Ukrštenje Institut Selekcija Bagrat Sanduhadze Nemčinovka Moskva


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!