AgroKlub.rs

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ratarstvo » Nova mehanizacija san malih poljoprivrednika

Nova mehanizacija san malih poljoprivrednika

Poljoprivredne mašine

Nova mehanizacija san malih poljoprivrednika

Datum: 11.10.2017. 10:00

Kategorija:

Ratarstvo

U našoj zemlji je ove godine prodato 30% poljoprivrednih mašina više nego prethodnih pet godina. Međutim, kupci većinom nisu mali proizvođači.

Poljoprivrednici koji imaju manji obim proizvodnje, teško dolаze do nove mehanizacije. Najznačajniji kupci su oni koji obrađuju više od 100 hektara zemlje, kao i poljoprivredna preduzeća.

Prema podacima Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, u Srbiji je ove godine prodato 30% poljoprivrednih mašina više nego prethodnih pet godina.

Produžavanje veka mehanizaciji

Stevan Pavkov iz Perleza ima IMR traktor, još od 1988. godine. Nedavno je remontovan, pa je osposobljen za rad. Ovaj ratar ne može da se kreditno zaduži kako bi kupio novi traktor, pa mu na ovaj način produžava vek.

"Mnogi su ušli u investicije, ali evo, ova godina je bila sušna. Kako da se isplate svi ti krediti, to je veliki problem", kaže Stevan za RTS.

Mnogi poljoprivrednici se slažu da bi trebalo obezbediti da rok otplate bude duži, kako bi se više njih odlučilo da kupi nove mašine.

Prosečna starost mehanizacije u Srbiji je 18 godina, a u zadrugama i preduzećima 12 godina.

Nedovoljno iskorišćena mhanizacija

Poslovno udruženje uvoznika mehanizacije predložiće Ministarstvu poljoprivrede da u narednoj godini pomogne poljoprivrednicima tako što će izvršena investicija biti osnov za zahtev za subvenciju.

"Imamo više kilovata po hektaru i to dva do tri puta u odnosu na evropski prosek. To znači da mehanizacija nije dovoljno iskorišćena. I zato mi apelujemo na zadruge i na lance mehanizacije da se mašine koriste u optimalnom obimu", rekao je Đorđe Mišković.

Foto: Verica Matić

Broj pregleda članka: 2384; Uspešnost članka: 194.2

Izvor: RTS

Tagovi: Mehanizacija, Đorđe Mišković, Stevan Pavkov, IMR traktor

Ključne reči članka: nova, mehanizacija, san, malih, poljoprivrednika, mehanizacije, godina


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.