Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja strnih žita
  • 20.06.2017. 12:15

Nove sorte za bolju proizvodnju

Poljoprivrednici na Danu strnih žita imaju priliku da se upoznaju sa novim sortama, kao i o načinu zaštite. Tako je bilo i ove godine u Rumi.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.053
  • 62
  • 0

Poljoprivrednici su imali priliku da na Danu polja strnih žita, u organizaciji Poljoprivredne stručne službe iz Rume obiđu ogledne parcele sa 43 sorte strnih žita, od kojih je najviše bilo pšenice.

U pitanju su sorte koje su već zastupljene na našim njivama, ali i nove koje treba uvesti u proizvodnju. Nije se govorilo o prinosima, ali je konstatovano da ove godine hlebno žito neće dati rekordan rod.

Velika zainteresovanost za nove sorte

Poljoprivrednici nisu previše govorili o žetvi. Interesovale su ih karakteristike sorti koje su na oglednim površinama. Posebno novih, koje još nisu uveli u proizvodnju. Dani polja su, kažu, prava prilika za nova saznanja, kako u oblasti ratarstva, tako i zaštite bilja.

Gaja Ninković, poljoprivrednik iz Stejanovaca ne propušta ovakve manifestacije.

Gaja ne propušta Dane žita

"Na Dan polja, ovaj, ali i u jesen, dolazim od kada se to organizuje. Volim da čujem koje karakteristike imaju nove sorte. Posebno strane, mada više gajim ove naše domaće, posebno sorte pšenice", kaže Ninković i dodaje: “Pšenica je lošija nego prošle godine. Nema zrna, klas je nekako mali, a čim nije polegla posle kiša, znači laka je, a to znači slab rod. Od samog starta vreme nam nije išlo na ruku, pa ne mogu očekivati rekordan rod. Samo neka bude prosečan, pa biće dobro".

Pioneer hibridi kukuruza obećavaju

Za razliku od pšenice, na većini parcela kukuruz je prebrodio sve probleme koji su nastali zbog loših vremenskih uslova. "Pioneerovi" hibridi kukuruza sada dobro izgledaju u čitavom Sremu.

"Svaki dan sam na terenu i veoma sam zadovoljan kakva je sada situacija. I tamo gde je bilo problema zbog hladnog vremena i izmrzavanja, usev obećava dobar rod", kaže Moma Delić promoter za teren Iriga i Rume kompanije "Pioneer".

Smatra da je dobro što su poljoprivrednici poslušali savete, pa su u strukturu setve uvrstili hibride različitih rokova zrenja, od ranih do kasnih:

"Ovih dana interesuju se i za postrnu setvu i hibride naše kompanije. Moja preporuka je svakako hibrid iz FAO grupe 260, P9175, koji ako se poseje u junu, posle žetve ječma, daje solidan prinos, i pogodan je za berbu u zrnu".

Dobar odziv poljoprivrednika

U Poljoprivredno stručnoj službi zadovoljni su odzivom poljoprivrednika. Ono o čemu su im govorili tokom zime i davali savete, sada je na terenu. To i jeste cilj ovakvih manifestacija.

Drobnjak: Tu smo za savete!

"Tokom zime, ali i svakog dana, savetujemo naše poljoprivrednike šta im je i kako činiti za bolje rezultate. Ovde mogu da vide na licu mesta sve ono što smo im objašnjavali kako kod setve, tako i zaštite useva. Naravno da su im uvek zanimljive nove sorte i hibridi, ili hemijski preparati. O tome od nas uvek mogu da dobiju pravi savet, a ovde na Danu polja su i predstavnici semenskih i hemijskih kuća, pa informacije dobijaju iz prve ruke", kaže Goran Drobnjak iz PSS Ruma.

Žetva pšenice počinje za nekoliko dana

Žetva pšenice počeće već za nekoliko dana. Poljoprivrednici su spremni za taj najvažniji posao u godini. Očekuju i povoljne vremenske prilike, kako se posao ne bi prekidao. Ipak ovih dana nadaju se dobroj kiši, jer kukuruzu i soji padavine nedostaju. Nedostatak vlage u zemljištu je i te kako evidentan.

Foto: Zlatko Markovinović


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Dan polja Strnine Pšenica Ječam Tritikal Poljoprivrednici Srem Ruma Pioneer Kukuruz Soja Vlaga Zemljište


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".


Partner