Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarstvo u Posavini
  • 28.11.2015. 12:00

Novembarsko proleće ubrzalo radove na njivama

Širom obrenovačkog atara prethodnih dana mogli su se čuti traktori, a novembarsko proleće požurilo je ratare da pre lošeg vremena obave nezaobilazne jesenje radove.

  • 114
  • 9
  • 0

Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama do pre nekoliko dana, ratari su u značanoj meri nadoknadili vreme koje su propustili zbog ranijih čestih i obilnih kiša, tako da jesenji poslovi na njivama u posavskom kraju ulaze u zavšnicu.

Jesenju setvu odložio kišni oktobar

Ovogodišnju jesenju setvu odložio je oktobarski kišni period, koji je onemogućio ulazak poljomehanizacije u njive u predviđenom roku. "Na neki način dobro je što je bilo toplo vreme proteklih par dana, pa smo iskoristili priliku da što više obaveza završimo. Što se tiče obrđivanja zemljišta i same setve, morali smo da požurimo da bi posejali pšenicu i završili neko jesenje duboko oranje. Kiša nam je pravila velike probleme kod skidanja kukuruza i soje, tako da smo automatski zakasnili skoro mesec dana sa završavanjem nekih drugih poslova. To je uticalo i na ranije useve koji se nisu dobro razvili, pa je pitanje kako će dočekati zimu", ističe Marko Poljarac, jedan od poljoprivrednika iz obrenovačkog kraja.

Visoka vlažnost uticala na razvoj bolesti

Porast temperature proteklih dana uz visoku vlažnost vazduha, uticao je na razvoj biljnih bolesti i pojačanu aktivnost insekata na parcelama gde je ranije posejana pšenica. "Treba obilaziti parcele i sada u zavisnosti od situacije, ili primeniti prskanja ako se insekti prenamnože, ili odraditi neki insekticid da se spreči dalje širenje insekata, jer će oni u svakom slučaju, kada vreme zahladni položiti jaja, tako da će biti prisutni na njivama i u proleće, odnosno čim dođe do otopljenja, što će svakako usporiti dalje radove", ističe Jovanka Adamović, inženjer poljoprivrede.

Ratari priželjkuju veće količine padavina

Prema rečima agrometerologa, procenat padavina u poslednjih trideset dana u odnosu na prosek za ovo doba godine je prepolovljen. Iako su prema rečima stručnjaka količine vlage na dubini od jednog metra zadovoljavajuće, bile bi poželjene veće količine padavina, kako bi se stvorili optimalni uslovi za predstojeći period mirovanja.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Posavina Ratarstvo Oranje Njive Vlaga Pšenica Kukuruz Soja Insekti Parcele Obrenovac Poljoprivrednici Marko Poljarac


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.