Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje žitarica
  • 24.02.2022. 07:30

Novi hibrid kukuruza niskog rasta biće otporan na klimatske promene?

U Bayer-u kažu da će biti lakši za uzgoj zbog kraće vegetacije, manje količine potrebnog đubriva, pesticida i drugih poljoprivrednih hemikalija, a same biljke će biti otpornije na udare vetra.

Foto: Depositphoto/Anthonycz (ilustracija)
  • 768
  • 124
  • 0

Novitet u proizvodnji kukuruza stiže iz Bayer-a, svetskog proizvođača semena i hemikalija. Kako obaveštava Reuters, ova kompanija će sledeće godine za tržište Sjedinjenih Američkih Država pustiti nove hibride kukuruza za koje kaže da će bolje podnositi ekstremne uslove i jake vetrove povezane sa klimatskim promenama. Buduću prodaju u Severnoj Americi procenjuju na čak jednu milijardu evra.

Novitet je što ova serija ima za jednu trećinu kraći period vegetacije, a 150 američkih farmera uzgajaće je u komercijalnom ogledu 2023. godine. Prema saopštenju iz Bayer-a, puštanje na šire tržište je planirano 2024.

Reč je o kukuruzu niskog rasta koji je stvoren da izdrži sve nestabilnije vremenske prilike povezane sa klimatskim promenama. Početna setva biće iz tradicionalno uzgojenog semena.

Prema planu, biotehnološke osobine i genski uređeni hibridi biće predstavljeni 2027. godine ili kasnije, osim u Severnoj Americi i u drugim geografskim područjima uključujući Latinsku Ameriku, Aziju i verovatno Evropu. Globalna prodaja bi trebalo da dostigne vrhunac od 2030. godine.

Bob Reiter, šef istraživanja i razvoja Bayer-ovog odela za nauku o usevima, je izjavio da u budućnosti očekuju ekspanziju te vrste kukuruza širom sveta.

Najavljuju da će usev biti lakši za uzgoj zbog kraće vegetacije, manje količine potrebnog đubriva, pesticida i drugih poljoprivrednih hemikalija, a same biljke će biti otpornije na udare vetra.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Bayer Kukuruz Niski kukuruz Sorte kukuruza Semenski kukuruz Klimatske promene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.