Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 04.08.2015. 12:00

Novi izvozni putevi za soju!

Ni u severnoj Americi, prognoze za uljanu repicu nisu sjajne. U Sjedinjenim Američkim Državama nazire se poboljšanje vremenskih prilika, pa je to pozitivna vest za pšenicu. Slab izvoz stvara pritisak na cene. Slabiji brazilski real određuje tržište soje, ali ta zemlja nalazi nove puteve do izvoznog tržišta.

Foto: depositphotos.com, fotokostic
  • 160
  • 25
  • 0

Ni u severnoj Americi, prognoze za uljanu repicu nisu sjajne. U Sjedinjenim Američkim Državama nazire se poboljšanje vremenskih prilika pa je to pozitivna vest za pšenicu. Slab izvoz stvara pritisak na cene. Slabiji brazilski real određuje tržište soje, ali ta zemlja pronalazi nove puteve do izvoznog tržišta.

Durum i prolećna pšenica te uljana repica u nekim kanadskim pokrajinama pogođene su nedostatkom padavina.

Pritisak na cene soje

U severnoj Americi, očekivanja za kanadsku uljanu repicu smanjena su za 0,6 Mt na 14,3 Mt (15,6 Mt u 2014), a očekuje se i pad zaliha za polovinu na 0,5 Mt. Te prognoze dolaze iz organizacije Agriculture and Agri-Food Canada, ali se očekuju zbog težih uslova gajenja. U SAD-u, bolji uslovi za pšenicu i slaba izvozna prodaja znače da se stvara pritisak na cene soje.

Prema nedavnim procenama, proizvodnja brazilske soje bi trebala da ostane profitabilna i u 2016. godini. Slabiji brazilski real (ili jači dolar) ključan je element koji određuje granice profitabilnosti. To bi moglo da dovede do 4%-nog rasta površina pod sojom. Brazil je počeo da izvozi soju iz nove luke na severoistoku zemlje, prenosi Rojters. Ovo je deo novog izvoznog trenda te zemlje, čiji je cilj da se stvori pritisak na južnije luke, režući troškove i stvarajući nove prevozne puteve.

Veliki pad prinosa uljane repice u Kanadi

Vremenski uslovi u Kanadi i njihov uticaj na žitarice, privukli su pažnju tržišta. Turneja po usevima održana je u provincijama Alberti, Manitobi i Saskačevanu, otkrivši ozbiljan pad za prolećnu i durum pšenicu, te uljanu repicu.

U Alberti i Saskačevanu je nedostatak padavina u maju i junu (manje za 40% nego lane) stvorio potencijalni stres za durum pšenicu i uljanu repicu. Međutim, uprkos lošim izgledima širom tih provincija, u istočnoj pokrajini Manitobi moguće je i obaranje rekorda u prinosima pšenice i uljane repice. Manje nego idealni rezultati turneje po usevima podudaraju se sa ažuriranim prognozama iz organizacije Agriculture and Agri-Food Canada, a predlažu rekordno niske zalihe ječma u sezoni 2015/16.

Foto: depositphotos.com, fotokostic


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Svetsko tržište uljarica Uljana repica Soja Pšenica Brazilska soja Cena soje Zalihe ječma


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."