Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miskantus
  • 27.11.2022. 07:30

Novi miskantus Mamut ima prinos do 40 t/ha i otporan je na sušu

Produktivnost ove nove vrste delom je posledica njene sterilnosti. Kako biljke ne cvetaju, sva hraniva i energija se usmeravaju u vegetativni rast.

Foto: Depositphotos/emjaysmith (ilustracija)
  • 444
  • 69
  • 0

Holandska kompanija "Dutch Plant Force" predstavila je novu sterilnu sortu miskantusa, prenosi Nieuweoogst. U odnosu na uobičajeni Miscanthus giganteus prinos u biomasi je udvostručen do 40 tona po hektaru.

Službeno ime nove sorte je Miscanthus hibrid "Mammoth" na koju prava oplemenjivača ima ova kompanija. Veliko interesovanje su pokazale zemlje poput Španije, Portugala, Mađarske i Bugarske, kao i iz Severne Amerike.

Nastala ukrštanjem

Kao roditelji su korišćeni miskantus i jedna vrsta trave iz Kalifornije. Njihovim ukrštanjem stvoren je Mamut koji je otporan na sušu i daje visoku proizvodnju biomase. Biljke iz reznica koje su zasađene na otvorenom terenu u junu već su visoke četiri metra, kaže Hein Stam iz kompanije.

"Najstarije biljke u Holandiji nalaze se u rasadniku u Boskoopu i stare su oko sedam godina. Taj usev može da naraste do šest metara u visinu u jednoj sezoni."

Naveo je da u holandskim uslovima pretpostavljaju 40 tona prinosa po hektaru, dok u toplijim zemljama može biti i više. Očekuju prinose biomase uporedive sa šećernom trskom. 

Kako se uzgaja miskantus - energetska trska?

Produktivnost ove nove vrste delom je posledica njene sterilnosti. Kako biljke ne cvetaju, sva hraniva i energija se usmeravaju u vegetativni rast. Prednost je što hvata dvostruko više CO2 od standardnog miskantusa, oko 70 t/ha na godišnjem nivou. Nedostatak je što može da se razmnožava samo vegetativno, a što poskupljuje cenu proizvodnje.

Više od 70.000 reznica je već spremno za isporuku u staklenicima u Nurdvijkerhoutu u Južnoj Holandiji. Najmanje 50.000 njih će biti zasađeno kod jednog španskog uzgajivača. Reznice će se koristiti za dalje razmnožavanje polaznog materijala koji će od kraja sledeće godine biti zasađen za masovnu proizvodnju.

Raznovrsna primena

Ova biljka može da se koristi kao građevinski materijal, za proizvodnju bioetanola, u industriji celuloze za dobivanje papira, kao stelja za stoku.

Stam navodi da je kvalitet vlakana ocenjen kao dobar, a svetla boja je posebno pogodna za proizvođače papira. Postoji veliko interesovanje za uzgoj mamutove trave u inostranstvu kao energetske kulture. Za sada se traže partneri koji bi radili s podlicencama u svojim zemljama kako bi proširili uzgoj na proizvođače i ratare.


Tagovi

Miskantus Trava Biomasa Nova sorta Miskantus mamut Mammoth


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.