Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 03.06.2016. 15:00

Novi rekordi na tržištu kukuruza i pšenice

Veoma dinamična nedelja na novosadskoj Produktnoj berzi rezultirala je novim rekordima na tržištu kukuruza i pšenice i padom cene pšenice.

  • 1.036
  • 48
  • 0

Veoma dinamična nedelja na novosadskoj Produktnoj berzi rezultirala je novim rekordima na tržištu kukuruza i pšenice i padom cene pšenice.

Na bazi 14 zaključenih kupoprodajnih ugovora, u proteklom nedeljnom periodu realizovan je promet od 1.421 tone robe, koja je vredela ukupno 31.334.850 dinara. Obim prometa robe je manji za 17,53%, a finansijska vrednost za 14,00% u odnosu na upoređujuće pokazatelje iz prethodne nedelje.

Kukuruz je u novom cenovnom naletu

Kao i prethodne nedelje, ponovo je na samom kraju poslednjeg radnog dana u nedelji cena kukuruza naglo porasla i došla na nivo novog ovosezonskog rekorda koji sada iznosi 19,50 din/kg bez PDV. Ovu vrednost kukuruz je imao poslednji put još u junu mesecu 2013. godine. Prosečna cena kukuruza u prvoj nedelji juna ove godine iznosi 20,91din/kg (19,01 bez PDV), što predstavlja nedeljni rast cene od čak 4,05%. Odgovor na aktuelna dešavanja na tržištu kukuruza, pre svega nalazi se u podatku da je mesec maj, mesec rekordnog ovogodišnjeg izvoza od preko 220.000 tona. Još jednom smo se uverili da su izvoznici najuticajniji tržišni generator koji pokreće ne samo obim trgovanja, već i cene.

Cena prošlogodišnjeg roda pšenice pada

Kako se približava žetva pšenice, tako cena prošlogodišnjeg roda pada. Da očekivanja oko novog roda idu u pravcu malog prinosa, cena prošlogodišnje pšenice bi verovatno bila u porastu, ali s obzirom da se očekuje jedan od boljih prinosa u proteklih deset godina, sasvim je očekivan ovaj pad cene. U nedelji za nama cena hlebnog zrna se stabilizovala na nivou od 19,25 din/kg (17,50 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju pad za 2,08%.

Soja drži svoju relativno dobru tržišnu poziciju na cenovnom nivou od 47,52 din/kg (43,20 bez PDV), što je za neznatnih 0,15% rast u odnosu na prosečnu cenu trgovanja u prethodnoj nedelji.

Posle dužeg vremena predmet trgovanja na novosadskoj berzi je bila i suncokretova sačma sa 33% proteina, čija je prosečna cena na bazi dva registrovana ugovora iznosila 27,60 din/kg (23,00 bez PDV-a)

Trend rasta Prodex-a nastavljen je i ove nedelje. Nagoveštaj o drastičnom skoku cene kukuruza na samom kraju prethodne nedelje, ostvario se u potpunosti u toku proteklih nedelju dana. Ovaj indeks na današnji dan beleži vrednost od 216,09 indeksnih poena (trend rasta 11.nedelju uzastopno), što je za 3,08 indeksnih poena više nego prošlog petka.

Dešavanja na svetskim berzama

Nepovoljni uvremenski uslovi u J. Americi, uz povećanje izvoza iz SAD-a i procenu pada zaliha, su uticali na fondove da ove nedelje povećaju pritisak na strani potražnje. To je rezultiralo rastom cena julskih fjučersa na žitarice i uljarice. Kukuruz je na čikaškoj berzi skuplji za 1,72%, dok je pšenica skuplja za 0,88% u odnosu na kraj prošle nedelje. Loši vremenski uslovi u J. Americi su povoljno uticali na kretanje cene soje na američkim berzama. Julski fjučers je skočio na najviši cenovni nivo od leta 2014. godine. U odnosu na prošlu nedelju, fjučers na soju je skuplji za 2,24%, a na sojinu sačmu za 2,12%.

U Budimpešti se cene, posmatrano u forintama nisu menjale, dok su u evrima cene više za 0,39%. U Parizu je pšenica skuplja za 0,30%, dok su kretanja u Čikagu doprinela značajnijem skoku cene kukuruza, koja je viša za 3,37%.

Pregled tržišnih kretanja u maju

Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda na srpskom tržištu su tokom maja beležile konstantan rast. Ovosezonski pik je registrovan na tržištima kukuruza i soje, dok se cena pšenice konstantnim rastom vratila na decembarski nivo. Rast cena berzanskih roba je doprineo većem obimu prometa preko novosadske berze. Ukupno je prometovano 4.898 tona robe ili za 27,39% više nego u martu. Finansijski obim prometa je iznosio 106.746.090,00 dinara, što je za 37,73% rast na mesečnom nivou.

Kukuruz je roba koja je zavredela najveću pažnju u majskom trgovanju. Pored toga što se najveći deo prometa odnosio upravo na ovu žitaricu, kukuruz je ujedno imao i najveći cenovni rast u odnosu na prethodni mesec. Ponderisana cena je porasla za 10,52%, pa je kilogram koštao 18,28 din bez PDV-a (20,11 din/kg sa PDV-om).

Pšenica je takođe beležila pozitivan cenovni trend, čime se cena hlebnoh zrna vratila na nivo od kraja prošle godine. Ponderisana cena je iznosila 17,54 din (19,29 din/kg sa PDV-om), što je rast od 3,36% u odnosu na aprilski ponder.

Cenovni rast je nastavljen i na tržištu soje. Kilogram ove uljarice je u proseku skuplji za 7,74% i koštao je 42,89 din (47,18 din/kg sa PDV-om).

Foto:bigstockphotos.com;smart.art


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Berzansko trgovanje Cena žitarica Kukuruz Soja Pšenica Suncokretova sačma Prodex


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/