Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DowAgroSciences VmbH
  • 05.09.2018. 10:30

Novo rešenje za unapređenje proizvodnje uljane repice

Među brojnim izazovima u proizvodnji uljane repice svakako se ističe i pravovremeno suzbijanje najznačajnijih korova kao što: gorušica, bulka, kamilica i druge korovske vrste.

Foto: igor stevanovic/Bigstockphoto
  • 1.490
  • 117
  • 0

Uljana repica, jedna od najznačajnijih uljanih kultura u svetu, uzgaja se na površini od 35 miliona hektara sa stalnim trendom rasta. Rast površina pod uljanom repicom javlja se kao posledica sve veće tražnje za uljem ove kulture koje je neizostavna komponenta u proizvodnji pogonskog goriva - biodizela. Pored velikih evropskih proizvođača Nemačke, Francuske i Češke od 2010. godine javlja se konstantan rast površina pod ovom kulturom i u našoj zemlji.

Suzbijanje korova uz uvođenje novih tehnologija

Uz sve veću zastupljenost ove kulture u setvenoj strukturi naših proizvođača, javlja se i sve veća potreba za uvođenjem novih tehnologija u okviru procesa proizvodnje. 
Među brojnim izazovima u proizvodnji uljane repice svakako se ističe i pravovremeno suzbijanje najznačajnijih korova kao što su : gorušica, bulka, kamilica i druge korovske vrste. Kao odgovor na zahteve proizvođača za kvalitetnim rešenjem za suzbijanje korova kompanija DowAgroSciences na naše tržište uvodi preparat Galera Super

Galera Super je herbicid namenjen suzbijanju najznačajnijih jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u usevu uljane repice. Primenjuje se u jesen kada uljana repica ima formirana 2-4 lista ili u proleće, nakon perioda mirovanja pa do početka formiranja stabljike (do momenta vidljivih cvetnih pupoljaka). Preporučena doza primene je 0.3 l/ha. 
Galeru Super odlikuje:

  • Kombinacija tri aktivne materije ispoljava visoku efikasnost i širok spektar delovanja;
  • Moguća primena na temperaturama već od 8°C;
  • Primenjuje se i u konvencionalnim i u Clearfield hibridima uljane repice;
  • Ispoljava stopirajući efekat na gorušicu (Sinapis arvense) ;
  • Jedan od vodećih preparata za suzbijanje bulke (Papaver rhoaes) u svim evropskim zemljama u kojima se uljana repica tradicionalno uzgaja. 

Spektar delovanja je širok: kamilicea (Matricaria spp.), prilepača (Galium aparine), bulka (Papaver rhoeas), poljski prstenak (Anthemis arvensis), različak njivski (Centaurea cyanus), ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), čičak (Xanthium spp.), dvornici (Polygonum spp.), njivski vijušac (Polygonum convolvulus), samonikli suncokret (Helianthus annuus), pomoćnica (Solanum nigrum), palamida (Cirsium arvense), poljska gorčika (Sonchus arvensis), maslačak (Taraxacum officinale), štirevi (Amaranthus spp.), tatula (Datura stramonium), poljska ljubičica (Viola arvensis) i druge.

U cilju unapređenja tehnologije proizvodnje, od ove godine DowAgroSciences i Galenika Fitofarmacija, Galeru Super stavljaju na raspolaganje i našim poljoprivrednim proizvođačima. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica DowAgroSciences Herbicid Biodizel Galera Super Clearfield


Partner