Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj spelte
  • 20.04.2019. 13:00

Novosađani na dedovini uspešno proizvode speltu

Poljoprivredno gazdinstvo Spelta Jokić iz Ravnog Sela kod Vrbasa uspešno se bavi proizvodnjom, preradom i plasmanom gotovih prozvoda proizvedenih od spelte koju proizvode na svom imanju, a imaju i kooperante koji proizvode za njih.

Foto: Tijana Jokić
  • 1.399
  • 419
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo Spelta Jokić iz Ravnog Sela kod Vrbasa uspešno se bavi proizvodnjom, preradom i plasmanom gotovih prozvoda proizvedenih od spelte koju proizvode na svom imanju, a imaju i kooperante koji proizvode za njih.

Novosađani Miloš i Tijana Jokić pre skoro deset  godina zamenili su grad, kada su se preselili u selo pored Vrbasa. Miloševa želja da podigne zasad lešnika na dedovini je bila velika i uspeo je da je ostvari. Preseljenjem u Ravno Selo dedovina dobija novi izgled. Oni je renoviraju, sređuju i podižu zasad lešnika nedaleko od sela na izuzetno lepom mestu. Ubrzo su počeli da razmišljaju čime bi upotpunili budžet dok lešnik ne počne da donosi rod.

Jovica Ilić zasejao speltu na 100 hektara

Meljava spelte na kvarcnom kamenu 

Slučajnim spletom okolnosti dobili su seme spelte i posejali za njihove potrebe na manjoj površini. "Zavoleli smo prizvode od spelte i došli smo na ideju da proširimo proizvodnju. Potreba tržišta za alternativnim žitima je rasla, velika potražnja za proizvodima od spelte bila su nam vetar u leđa na početku. Pod speltom u početku imali smo male površine, vremenom kako smo proširivali asortiman proizvoda površine su rasle i danas speltu gajimo na sedam jutara naše zemlje, a uključili smo kooperante," kaže Miloš. 

Zrno spelte pre meljave neophodno je oljuštiti, ljuštenje se obavlja mehanizovano u specijalno dizajniranoj ljuštilici sa glatkim kamenom koji polira opnu kako bi je očistio, a sekator vrši razdvajanje ljuske od zrna, posle čega sledi meljava na kvarcnom kamenu. Dalji postupak zavisi od tipa brašna koji se želi dobiti.

Brašno od spelte (Foto: Tijana Jokić)

Brašno od celog zrna nagrađeno zlatnom medaljom Poljoprivrednog sajma  

Danas Spelta Jokić u svojoj paleti proizvoda ima brašno od celog zrna, za koje su na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dobili Diplomu sa velikom zlatnom medaljom za kvalitet. Integralno ili brašno od celog zrna u svom sastavu sadrži 99 odsto zrna. Speltino brašno Tip 630 je prosejano sa još uvek prisutnom opnom zrna u brašnu. Meko brašno spelte Tip 440 čime je odstranjen veliki deo opne.

Speltino brašno je odličan izvor proteina i vlakana, zadovoljava do 20 odsto dnevnih potreba za ovim hranljivim sastojcima. Brašna nalaze široku primenu za pripremanje testenina različitih oblika, rezanaca za supu, kora za pitu. Mesečna proizvodnja gazdinstva kreće se oko tone i po brašna i testenina.

Asortiman proizvoda od spelte koje proizvodi ovo gazdinstvo je veliki i ponosni domaćini svakodnevno rade da krajnji proizvod stigne do krajnjeg kupca i da isti budu zadovoljni. Spelta Jokić može da se pohvali sa: brašnom od celog zrna, tip 630 mekim brašnom, mekim brašnom tipa 440, grizom, mekinjama, zrnom, taljatelom, spiralom, školjkama, rezancima za supu, špagetama, makaronama, pivom od spelte, korama za pitu, korama za lazanje, mlincima, korama za pitu, muslijem, hlebom od spelte sa začinima.

Pivo od spelte (Foto: Tijana Jokić)

Prinos spelte koji ostvaruju je do 2,5 t po jutru

Zajednički rad, želja, volja, upornost, uzajamna podrška dovele su da nekada samo želja preraste u ime koje iza sebe nosi kvalitet.

"Prinos spelte koji ostvarujemo je do 2,5 t po jutru. Zadovoljni smo dobijenim prinosom. Najveći deo proizvedenog zrna spelte preradimo u krajnji proizvod i plasiramo kupcima na domaćem tržištu. Proizdovnja, prerada i plasman proizvoda od spelte na domaćem tržištu je težak mukotrpan posao", navodi Miloš.

Spelta je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica. U zrnu ima više belančevina lepka nego u zrnu obične pšenice. Lepak sadrži glijadin, koji utiče na rastezanje i lepljivost i glutenin od koga zavisi čvrstoća i postojanost lepka.

Hleb dobijen od spelte veće je hranljive i nutritivne vrednosti od pšeničnog, jer zrno sadži vredne aminokiseline u najpovoljnijem odnosu, ugljene hidrate, ulja, vitamine B grupe i vitamin A, E i K, kao i mnogobrojne mineralne soli gvožđa, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana i selena.


Foto prilog


Tagovi

Spelta Jokić Miloš Jokić Tijana Jokić Brašno od spelte Testenine od spelte


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta