Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 25.03.2016. 15:00

Novosadska Produktna berza zabeležila rast prometa

Tokom protekle nedelje došlo je do intenziviranju robno-berzanskog trgovanja.

  • 392
  • 16
  • 0

Tokom protekle nedelje, izvozne aktivnosti na tržištu pšenice, kukuruza i soje, doprinele su intenziviranju robno-berzanskog trgovanja. Prometovano je 650 tona robe na pomenutim tržištima, uz vrednosni obim prometa od 15.029.250,00 dinara.

Po pravilu, aktuelno povećanje izvoznih aktivnosti, doprinelo je rastu cena proizvoda koji su predmet izvoza, što konsekventno dovodi do rasta berzanskog prometa.

Zabeležen cenovni rast pšenice

Respektabilna količina prometovane pšenice od 300 tona, na samom kraju nedelje, potvrdila je cenovni rast, koji se naslućivao na osnovu intenzivnog interesovanja tražnje, tokom cele nedelje. Nakon već pomalo "mučne" cenovne stabilnosti pšenice, u dužem vremenskom periodu, cena hlebnog zrna je posle tačno mesec dana ponovo prešla "granicu" od 17,60 din/kg, sa PDV-om (16,00 din/kg, bez PDV-a), zaustavivši se na današnjih 17,82 din/kg, sa PDV-om (16,20 din/kg, bez PDV-a), čime ista, u odnosu na poslednju registrovanu cenu pšenice od pre dve nedelje, beleži priličan rast i to za 3,18%.

Najviše ugovora zaključeno na tržištu soje

Tržište soje, koje je prethodne nedelje bilo najfrekvetnije po broju zaključenih ugovora, beleži minimalni cenovni rast od 0,05%, u odnosu na cene od pre dve nedelje. U okviru prometovanih 150 tona soje, registrovane su cene u rasponu od 38,00 do 38,35 din/kg, bez PDV-a. Prosečna ovonedeljna cena iznosi 42,12 din/kg, bez PDV-a (38,29 din/kg, bez PDV-a).

Prometovano samo prirodno sušenim kukuruzom

Kukuruzom standardnog procenta vlažnosti, nije trgovano na Berzi tokom prethodne nedelje, ali istovremeno prometovano je prirodno sušenim kukuruzom sa povećanom vlagom, koja se od ugovora do ugovora kretala u rasponu od 14,5-16%. Na osnovu pomenutog procenta vlage, u okviru istrgovanih 200 tona, cena se kretala u rasponu od 15,10-15,50 din/kg, bez PDV-a.

Ovonedeljni rast cene pšenice, doprineo je i porastu indeksne vrednosti Prodex-a, koji na današnji dan beleži vrednost od 198,69 indeksnih poena, što je za 1,55 indeksnih poena više nego prethodne nedelje.

Kakvo je stanje na svetskim berzama?

U Americi su trgovci ostali oprezni i nisu žurili u zauzimanju određenih pozicija pre produženog vikenda. Glavni aktivisti su fondovi, koji su nastavili sa smanjenjem svojih kratkih pozicija. Uprkos slaboj konkurentnosti američke pšenice, strah oko nedostatka padavina i niske temperature su navele trgovce da ostanu oprezni.

Fjučers na pšenicu je u odnosu na kraj prošle nedelje skuplji za 0,13%, dok je cena fjučersa na kukuruz ostala identična. U Parizu je zabeleženo pozitivno kretanje cena usled povoljne konkurentnosti robe evropskog porekla, blagogo pada evra i zabrinutosti oko hladnog talasa koji je prošlog vikenda zahvatio crnomorsku regiju. Fjučers na pšenicu je skuplji za 1,95%, a n akukuruz 1,47%. U Budimpešti su cene pale. Pšenica je pojeftinila za 2,15%, a kukuruz 1,03%.

Foto:bigstockphotos.com;lavoview


Tagovi

Produktna berza Berzansko trgovanje Tržište žitarica Rast cena pšenice Sušeni kukuruz Svetske berze


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/