Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordna proizvodnja
  • 20.12.2023. 18:00

Oborio rekord: Ratar dobio skoro 40 tona kukuruza po hektaru

Novi hibrid, dodatno navodnjavanje, primena hraniva i bakterisjikih đubriva obezbedili su novi rekord američkom rataru.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 861
  • 109
  • 1

Američki poljoprivrednik Dejvid Hula je i ove godine postigao zadivljujući rezultat uzgajajući kukuruz. Njegov novi rekord je 39,15 t/ha, a prinosom je oborio prošlogodišnji od 38,67 t/ha, objavio je Progressive Farmer

Peti svetski rekord

Takmičio se u kategoriji navodnjavanja te osvojio 12. nacionalnu pobedu, ali i peti svetski rekord prinosa kukuruza. Njegovo imanje, "Renwood Farms" nalazi se u blizini Džejmstavna, u državi Virdžinija. Parcela na kojoj je uzgajao ovu žitaricu je na vodopropusnom zemljištu u blizini reke Džejms. 

Hula ističe da je parcela jedinstvena te da je primenu hraniva i bakterijska đubriva kombinovao sa navodnjavanjem. Radio je sa veoma detaljnim višeslojnim sistemom mapiranja zona, a njegov rad su podržali brojni konsultanti.

Koristio 114-dnevni hibrid

Za takmičenje je prijavio "Pioneer P14830VYHR", 114-dnevni hibrid koji je bio nov za njega te ove godine komercijalno dostupan u ograničenom obimu. Posejao je 12 ha ovog hibrida na predlog agronoma i savetnika. Opisuje kako je proizvodnja bila izazovna jer je nedostajalo padavina pa je trebalo više vode za navodnjavanje. 

Nacionalna asocijacija uzgajivača kukuruza ovo takmičenje sprovodi već 59 godina, a za to su vreme promovisali 27 nacionalnih pobednika u devet proizvodnih kategorija.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Rekordan prinos Prinos kukuruza Rekordan prinos kukuruza Navodnjavanje kukuruza Hibrid kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.