Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 29.09.2015. 18:30

Očekuje nas sirotinjska setva!

U nedostatku obrtnih sredstava i stanju opšte besparice poljoprivrednika očekuje sirotinjska setva - snalaženja i da je veoma bitno da se što pre isplate subvencije za biljnu proizvodnju!

Foto: depositphotos.com/budabar
  • 80
  • 3
  • 0

Udruženje "Pančevački ratari" iz Dolova zatražilo je da se što pre isplate subvencije za biljnu proizvodnju, predloživši usvajanje rebalansa budžeta kako bi se izmirio zakonski dug države prema poljoprivrednicima.

Ukazali su na veoma tešku materijalnu i finansijsku situaciju ratara, zbog čega setva kasni, dodajući da je neophodno isplaćivanje osnovnih podsticaja od 6.000 dinara po hektaru, kako bi se radovi obavili valjano i na vreme.

"U nedostatku obrtnih sredstava i stanju opšte besparice poljoprivrednika (nerešeno finansiranje proizvodnje) očekuje sirotinjska setva - snalaženja i da je veoma bitno da se što pre isplate subvencije za biljnu proizvodnju", istakao je predsednik tog udruženja Jovan Negovan.

Nažalost traljava setva (nedostatak optimalne primene agrotehničkih mera) u sprezi sa katastrofalnom sušom u julu i avgustu mesecu, doneli su prepolovljene prinose u odnosu na prošlu godinu i finansijski krah ratara, dodao je Negovan.

"Država veoma efikasno naplaćuje porez i ostale javne dažbine, dok svoje zakonske obaveze prema poljoprivrednicima u vidu subvencija (osnovni podsticaji 6.000 dinara po hektaru) ne isplaćuje već pet meseci, a zastoj je izražen i u isplati regresa za gorivo i đubrivo", kazao je Negovan.

Udruženje "Pančevački ratari''' dodaje da sa drugim srodnim asocijacijama poljoprivrednika, već mesec dana traži hitan sastanak u Vladi Srbije i razgovor sa premijerom Srbije uz prisustvo ministra poljoprivrede i ministra finansija. "Zasad nema odgovora, a da li će država i njene institucije konačno ''čuti'' da u agraru ''vrvi'' od problema i adekvatno reagovati - ne znamo", navedeno je u saopštenju Pančevačkih ratara.

Foto: depositphotos.com/budabar


Izvori

Tanjug


Tagovi

Pančevački ratari Setva Rebalans budžeta Subvencije Jovan Negovan Podsticaji Ratari Regres Besparica