Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva uljarica u Srednjem Banatu
  • 19.08.2016. 11:00

Očekuje se dobar rod suncokreta i soje

Žetva suncokreta, u srednjem Banatu, počinje za nekoliko dana, a u punom jeku biće za dve sedmice. Uljari nisu još izašli sa otkupnom cenom, a proizvođači kažu da 320-350 evra po toni pokriva troškove proizvodnje, dok 40 dinara za kilogram donosi i profit. Žetva najranijih sorti soje počeće u prvoj dekadi septembra i za razliku od prošle godine, ovogodišnji rod će biti izuzetno dobar.

  • 2.593
  • 889
  • 0

Dan polja jesenjih kultura, održan u organizaciji PSS "Zrenjanin", bio je prilika da se čuje ocena ove proizvodne godine, ali i očekivanja u vezi sa prinosima i naravno s otkupnom cenom. Poljoprivrednici i stručnjaci očekuju da žetva suncokreta počne za nekoliko dana, a soje početkom septembra.

Cena suncokreta od 350 evra pokriva troškove, 370 evra donosi profit

Slavoljub Jovanov iz Zrenjanina ove godine pod suncokretom ima 14 katastarskih jutara. Ovaj poljoprivrednik se opredelio za domaću sortu Sumo 1 kuće NS seme i kaže da očekuje jako dobar prinos.

Suncokret u odličnom stanju

"Sada ne mogu tačno da kažem koliki rod će biti ove godine, jer me od početka žetve deli skoro dve nedelje. Uradio sam sve agrotehničke mere, a prskanje protiv korova donelo je zavidne rezultate. Njiva je ove godine jako čista. Proizvodnju suncokreta sam ugovorio sa ZZ "Begej" i Fabrikom ulja "Dijamant" iz Zrenjanina. O ceni niko još uvek zvanično ne priča, a kada sam ugovarao proizvodnju govorilo se o otkupu po ceni od 320 evra. Sada se priča o sumi od 270 evra za tonu“, kaže Jovanov.

Ovaj poljoprivrednik smatra da je realna otkupna cena koja bi pokrila troškove 320-350 evra, sa profitom 370.

Nenad Stajković iz AD "Banatski Despotovac" kaže da će žetva na njihovim parcelama početi već za vikend i da očekuju prinos od 4 t/ha mada su veliki izgledi da on bude i veći uprkos bolestima koje su se tokom godine javljale.

"I naši kooperanti su najavili da žetvu ove uljarice počinju za nekoliko dana. Manji problemi su se javili zbog truleži glava suncokreta, ali pre svega kod ranijih sorti. One kasnije kao da su ostale pošteđene. Kooperanti su ove godine prednost dali pšenici, zatim kukuruzu, a površine pod suncokretom su smanjili. Razlog su verovatno cene. I ove godine ona se zvanično ne zna, a žetva je na pragu. Prihvatljiva cena koja bi zadovoljila i ratare i otkupljivače bi bila 40 din/kg“, kaže Stajković.

Srednji Banat najveći proizvođač suncokreta u Srbiji

Ove godine suncokret je u srednjem Banatu zauzeo površinu od 40.000 ha i dobro je podneo veliku količinu vode koju je dobio tokom vegetacije. Od setve do žetve palo je 300-400 litara kiše po kvadratnom metru. Padavine povećavaju relativnu vlažnost vazduha što je prouzrokovalo i pojavu bolesti. Redovnim praćenjem situacije na terenu one su kod većine proizvođača blagovremeno suzbijene. Sada bi ovom usevu pogodovalo toplo i suvo vreme kako bi što lakše i brže otpustio vlagu iz zrna.

Kiše izuzetno prijale soji

Soja je biljka koja ima velike potrebe za vodom, posebno tokom jula. Velike količine padavina prihvatila je izuzetno dobro. Sorte koje se granaju odlično su razgranate, tako da je zabeležen veliki broj spratova po biljci i veliki broj mahuna, kaže Zorica Rajačić iz PSS "Zrenjanin".

Mahune soje

"Broj mahuna je 50-80, a na pojedinim biljkama i više. U mahunama ima 2-3 zrna što zaista obećava dobar rod. Još uvek je teško prognozirati prinos, ali će on svakako biti znatno veći od prošlogodišnjeg. Lanjska soja je loše prošla zbog malo padavina i mnogo vetrovitih dana karakterističnih za ovaj region", objasnila je Rajačićeva. Ona kaže da početak žetve soje zavisi od izbora sortimenta. Sada su zastupljene i sorte koje su iz dve nule grupe zrenja tako da se najranije skidanje useva može očekivati početkom septembra.

Soja je u srednjobanatskom okrugu zastupljena na približno 5.000 hektara. Treba reći da u ovom regionu zemljište uglavnom ne pogoduje proizvodnji soje, a ovu leguminozu ratari sve češće seju zbog žetvenih ostataka koje koriste kao ogrev.

Poljoprivrednici rado posećuju Dan polja

Ogledno polje PSS i Prognozno-izveštajne službe Zrenjanin pod jesenjim kulturama zauzima 70 ha.

"Poljoprivrednici rado dolaze na Dan polja koji organizujemo jer na jednom mestu mogu videti različitu tehnologiju proizvodnje sa različitom primenom zaštitnih sredstava. Cilj je da naši ratari ostvare visoke prinose uz manja ulaganja. Dobar deo njih rado primenjuje naša iskustva sa ogleda i pravo je zadovoljstvo kada oni dođu da vide šta radimo mi, a zatim kada mi odemo da vidimo šta rade oni", kaže Kristina Salapura, direktorka PSS "Zrenjanin".


Foto prilog


Tagovi

Srednji Banat Žetva suncokreta Žetva soje Dan polja jesenjih kultura PSS Zrenjanin PIS Zrenjanin Otkupne cene Troškovi Profit Slavoljub Jovanov Ugovorena proizvodnja ZZ "Begej" Zrenjanin Fabrika ulja "Dijamant" Zrenjanin


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin