Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 13.06.2017. 10:15

Očekuje se dobar rod suncokreta

Suncokret je biljna vrsta koja u Sremu iz godine u godinu zauzima sve značajnije površine. Ove godine dobro je podneo loše vremenske prilike i na svim parcelama je u dobrom stanju.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.717
  • 254
  • 0

Poljoprivrednici se za setvu suncokreta odlučuju zbog nešto manjih ulaganja u donosu na druge biljne vrste. Pojedini ga seju i na površinama većim od 10 hektara. Takva situacija je u platičevačkom ataru, koji je zbog sastava zemljišta idealan za proizvodnju ove uljane biljne vrste.

"Naše zemljište je takvog sastava da odgovara suncokretu, za razliku od drugih mesta u rumskoj opštini. Upravo zbog toga ja svake godine sejem suncokret i zbog plodoreda, ali i dobrog prinosa. Uvek dobro rodi, a sada evo dobro izgleda iako je vreme bilo loše. Njiva je čista, sve sam uradio na vreme, pa očekujem dobar rod. Pod uslovom da vremenski uslovi budu povoljni", kaže Sava Milovanović poljoprivrednik iz Platičeva.

Oprezno u zaštiti protiv sirka

Usev na većini parcela sada dobro izgleda, a treba voditi računa o zaštiti protiv sirka. Nikako hemijske preparate protiv tog korova ne treba koristiti, ukoliko je krenula butonizacija, kažu stručnjaci.

Gorica Kozobarić

"Ono što je važno, kada su kišne godine i ima čestih padavina, poželjno je izvršiti jedno ili dva tretiranja sa fungicidima u fazi butonizacije i posle precvetavanja", kaže Gorica Kozobarić iz PSS Ruma.

Suncokret se na istoj parceli može bezbedno sejati svake pete godine, zbog nakupljanja prouzrokovača bolesti u zemljištu. Dobri predusevi za suncokret su pšenica i druga strna žita, kao i kukuruz. Posle kukuruza treba obratiti pažnju na ograničenja u izboru narednih useva posle primene pojedinih herbicida (atrazin, primisulfuron-metil, prosulfuron), koji mogu ispoljiti negativno delovanje na suncokret kao naredni usev.

Otkupna cena je uvek problem

Iako je proizvodnja suncokreta relativno jednostavna, bez previše zaštite i prevelikih ulaganja, otkupna cena ponekad pokrije samo troškove ulaganja, ili obezbedi minimalnu zaradu proizvđaču. To je jedan od njihovih najvećih problema. Podsetimo, prošle godine tražili su minimalnu cenu od 42 dinara. Akontna cena je tada bila 30 dinara po kilogramu, a konačna otkupna cena je iznosila 36 dinara bez PDV.

Sava Milovanović

"Kakva će situacija biti ove godine još ne znam, ali ne bih voleo da cena bude manja ispod 43 dinara. Tada možemo računati na zaradu", kaže Sava Milovanović.

Očekuje se povoljan jun

Suncokretu kao i svim, biljnim vrstama, sada treba sunca. Poljoprivrednici očekuju da će jun biti povoljniji što se vremenskih prilika tiče, ali se isto tako nadaju se da će u narednom periodu biti i dovoljno vlažnih dana da bi se ova proizvodnja dovela do kraja. Upravo zbog vremenskih uslova mnogi poljoprivrednici su, bas kao i naš sagovornik, ovogodišnju proizvodnju suncokreta osigurali .

Foto: Zlatko Markovinović


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Suncokret Sirak Zastita Butonizacija Herbicidi Fungicidi Platičevo Srem Strčnjaci Zarada Profit Prinos Rod


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".