Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena pšenice
  • 24.06.2015. 10:20

Očekuje se niska cena pšenice!

Preporuka je da oni ratari koji pre svega iz finansijskih razloga ne moraju da prodaju novu pšenicu tokom leta, sačekaju povoljniju priliku lagerujući svoje žito

Foto: depositphotos.com/shime
  • 198
  • 48
  • 0

"U Srbiji će ove godine biti proizvedeno dovoljno pšenice za domaće potrebe i za izvoz ali, kako se procenjuje , njena cena tokom žetve neće biti veća od lanjske u isto vreme", izjavio je direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin za Tanjug, poručivši proizvođačima da, ako mogu, uskladište tu robu i sačekaju bolju cenu.

Očekuje se da će prosečan prinos hlebnog žita biti nešto veći od četiri tone po hektaru, odnosno očekuje se ukupan rod od 2,4 miliona tona. Prema tome, procenjuje se da će hlebnog žita biti dovoljno.

Čekati povoljnije uslove

"Pošto se procenjuje da za pšenicu u predstojećoj žetvi otkupljivači neće plaćati više od 17 dinara po kilogramu, bez pdv-a , kao što je bilo i pre godinu dana, to bi značilo i realni pad cene od oko 20 odsto, odnosno onoliko koliko je dinar oslabio u odnosu na dolar", zaključuje Galetin.

Ipak, predviđa da se ove godine zbog velikih zaliha na svetskom tržištu može očekivati niska cena pšenice. Naime, već treću godinu zaredom, pšenica je premašila svoj rod od 700 miliona tona, što garantuje dovoljnu snabdevenost, ali time i nisku cenu.

Stoga je preporuka je da oni ratari koji pre svega iz finansijskih razloga ne moraju da prodaju novu pšenicu tokom leta, sačekaju povoljniju priliku lagerujući svoje žito. "Prema našim informacijama , država neće intervenisati na tržištu pšenice", naglasio je Galetin.

Foto: depositphotos.com/shime02


Tagovi

Žetva pšenice Svetsko tržište Žarko Galetin Cena pšenice


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.