Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi zakon
  • 27.05.2015. 14:00

Od 1. juna Zakon o predžetvenom finansiranjiu

Ovaj zakon je inovativno rešenje finansiranja poljoprivredne proizvodnje koji prebacuje težište finansiranja sa javnog na privatni sektor.

Foto: depositphotos.com
  • 111
  • 7
  • 0

Zakon o predžetvenom finansiranju na snagu će stupiti 1. juna, što označava i početak uspostavljanja sistema predžetvenog finansiranja. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je ovaj zakon veoma značajan jer se Srbija kontinuirano susreće sa problemom nedostatka finansijskih sredstava za podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

Lakše do kratkoročnih finansijskih sredstava

Ovaj sistem poljoprivrednicima treba da omogući da lakše dođu do kratkoročnih finansijskih sredstava i to u trenutku kada im je novac najviše potreban, kada su velika ulaganja, a to je na početku proizvodnog ciklusa i to zalaganjem buduće proizvodnje, koja u trenutku dobijanja kredita fizički ne postoji.

"Kada kredit dođe na naplatu po roku dospeća, tada je već dospeo i rod na njivi. Ukoliko poljoprivrednik ne ispuni svoju obavezu, zalog se može aktivirati i taj rod prodati. Verujemo da će se veliki broj banaka i prerađivača uključiti u ovaj sistem, očekujemo da oni budu na strani poverioca, odnosno da nude finansijska sredstva poljoprivrednicima. Očekujemo da će na ovaj način možda doći i do ponude novih bankarskih kredita koji će upravo zalogu budućeg roda koristiti kao novi bankarski proizvod", pojašnjava Milica Jevtić, šefica odseka za analitiku i statistiku u ministarstvu poljoprivrede.

Promocija Zakona do polovine naredne godine

FAO i Evropska banka pomogle su izradu ovog zakona, nastavljaju da pomažu u njegovoj implementaciji, a finansiraju i izradu Registra zaloga koji će voditi Agencija za privredne registre.

"Druga polovina ove i prva polovina naredne godine biće posvećene promociji ovog finansijskog instrumenta među bankarskim sektorom, prerađivačkom, tj. prehrambenom industrijom, poljoprivrednicima, njihovim udruženjima i svima onima koji mogu biti potencijalni korisnici. Ovo je dobar način alternativnog finansiranja poljoprivredne proizvodnje, pre svega industrijskog bilja poput suncokreta, soje, šećerne repe, uljane repice i dr. Nema zakonske smetnje da to budu i neke druge biljne kulture", kaže Miloš Milovanović, koordinator FAO - EBRD projekta u Srbiji.

Osim budućeg roda, zalog može biti i nepokretnost

Ovaj zakon otvara mogućnost većem broju korisnika da koriste ovaj finansijski instrument. Sa druge strane ovaj odnos se institualizuje, uvodi se transparentan sistem poznavanja kod svih subjekata u sistemu poljoprivrede, određene obaveze koje lice koje stavlja teret na svoj budući rod ima, kao i prema kome i u kom iznosu. Osim garancije zaloge u budućem rodu, kao garancija može se uzeti i nepokretnost.

Foto: depositphotos.com; ginasanders


Tagovi

Kratkoročna finansijska sredstva Zakon o predžetvenom finansiranju Podsticanje poljoprivredne proizvodnje Ulaganja Novac Krediti Naplata Rok dospeća Poverioci Registar zaloga Finansijski instrument Nepokretnost Milica Jevtić Snežana Bogosavlj


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin