• Svetsko tržište uljarica
  • 05.08.2015. 15:30

Od koga će EU uvoziti uljanu repicu?

Slabo tržište i jak dolar smanjuju cene uljanoj repici. Istovremeno, prinos je loš u celoj Evropskoj uniji, ali i zemljama iz kojih EU planira da je uveze.

Foto: depositphotos.com, lifede
  • 91
  • 7
  • 0

U Strategie Grains-u očekuju pad prinosa uljane repice u Francuskoj za 100 hiljada tona na oko 5,2 miliona tona u poređenju sa 5,5 miliona tona koliko je bilo lane. Smanjeni prinosi podići će potrebu za uvozom uljane repice u celoj EU u narednoj godini.

Međutim, pitanje je odakle će se uvoziti ako i u zemljama izvoznicama, kao što je to već najavljeno na primer za Ukrajinu, rod bude loš i iscepkan po manjim parcelama?

Francuska preuzima vođstvo?

Globalna proizvodnja uljane repice biće ove godine niža, ali će takve biti i cene. Dok žetva napreduje, evropsko tržište pokušava da definiše količinu prinosa. Francuska je spremna da zauzme vodeću ulogu u EU proizvodnji, ispred Nemačke, ali su prognoze proizvodnje sada malo pale, sa 5,2 Mt na 8% niže.

Francuska žetva uljane repice je u toku, a analitičari očekuju da će suvo proleće smanjiti prinose ispod prošlogodišnjeg minimuma. Niže nego u proseku padavine u francuskom pojasu žitarica tokom proleća praćene su visokim temperaturama, tj. toplotnim talasom.

EU prinosi uljane repice 2015. godine pašće na 21,8 miliona tona

Prinosi u 2015. godini verovatno će se u Evropskoj uniji srozati na oko 21,8 miliona tona s rekordnih 24,6 miliona tona u 2014. godini. Suvo vreme i šteta od insekata smanjili su prognoze žetve uljane repice u nekim zemljama, uključujući i Nemačku. Nemački farmeri već napreduju sa žetvom uljane repice, ali kooperantska organizacija tamošnjih farmera smanjila je svoje procene na 4,9 Mt. To je za 20% manje od roda u 2014. Nemački prinos pašće za barem 5,1 milion tona, sa 6,13 miliona tona u 2014., predviđa Oil World. Sličan pad se očekuje i u Poljskoj. Prosečni prinosi u istočnim zemljama Evropske unije su oko 3.000 do 4.200 kg/ha.

Smanjeni prinosi podići će potrebu za uvozom uljane repice u EU naredne godine. Dakle, pitanje je odakle će se uvoziti ako i u zemljama izvoznicama, kao što je Ukrajina, rod bude loš i rascepkan po manjim parcelama.

Uprkos suvom vremenu, koje odnosi prinos, britanska uljana repica je u dobrom stanju. Predviđa se žetva od 2,2 miliona tona, naspram 2,5 miliona tona prošle godine.

Foto: depositphotos.com, lifede


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Pročitaj više »

Tagovi

Uljana repica Cene Tržište Evropska unija Prinosi uljane repice Urod


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce Nasa bastica je puna ljubavi. Svi radimo,trudimo se... nadamo se da ce nasa deca koju ta... Pročitaj celu belešku »