Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 05.08.2015. 15:30

Od koga će EU uvoziti uljanu repicu?

Slabo tržište i jak dolar smanjuju cene uljanoj repici. Istovremeno, prinos je loš u celoj Evropskoj uniji, ali i zemljama iz kojih EU planira da je uveze.

Foto: depositphotos.com, lifede
  • 114
  • 7
  • 0

U Strategie Grains-u očekuju pad prinosa uljane repice u Francuskoj za 100 hiljada tona na oko 5,2 miliona tona u poređenju sa 5,5 miliona tona koliko je bilo lane. Smanjeni prinosi podići će potrebu za uvozom uljane repice u celoj EU u narednoj godini.

Međutim, pitanje je odakle će se uvoziti ako i u zemljama izvoznicama, kao što je to već najavljeno na primer za Ukrajinu, rod bude loš i iscepkan po manjim parcelama?

Francuska preuzima vođstvo?

Globalna proizvodnja uljane repice biće ove godine niža, ali će takve biti i cene. Dok žetva napreduje, evropsko tržište pokušava da definiše količinu prinosa. Francuska je spremna da zauzme vodeću ulogu u EU proizvodnji, ispred Nemačke, ali su prognoze proizvodnje sada malo pale, sa 5,2 Mt na 8% niže.

Francuska žetva uljane repice je u toku, a analitičari očekuju da će suvo proleće smanjiti prinose ispod prošlogodišnjeg minimuma. Niže nego u proseku padavine u francuskom pojasu žitarica tokom proleća praćene su visokim temperaturama, tj. toplotnim talasom.

EU prinosi uljane repice 2015. godine pašće na 21,8 miliona tona

Prinosi u 2015. godini verovatno će se u Evropskoj uniji srozati na oko 21,8 miliona tona s rekordnih 24,6 miliona tona u 2014. godini. Suvo vreme i šteta od insekata smanjili su prognoze žetve uljane repice u nekim zemljama, uključujući i Nemačku. Nemački farmeri već napreduju sa žetvom uljane repice, ali kooperantska organizacija tamošnjih farmera smanjila je svoje procene na 4,9 Mt. To je za 20% manje od roda u 2014. Nemački prinos pašće za barem 5,1 milion tona, sa 6,13 miliona tona u 2014., predviđa Oil World. Sličan pad se očekuje i u Poljskoj. Prosečni prinosi u istočnim zemljama Evropske unije su oko 3.000 do 4.200 kg/ha.

Smanjeni prinosi podići će potrebu za uvozom uljane repice u EU naredne godine. Dakle, pitanje je odakle će se uvoziti ako i u zemljama izvoznicama, kao što je Ukrajina, rod bude loš i rascepkan po manjim parcelama.

Uprkos suvom vremenu, koje odnosi prinos, britanska uljana repica je u dobrom stanju. Predviđa se žetva od 2,2 miliona tona, naspram 2,5 miliona tona prošle godine.

Foto: depositphotos.com, lifede


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Cene Tržište Evropska unija Prinosi uljane repice Urod


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.