Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snežana Bogosavljević Bošković
  • 07.07.2016. 15:45

Odličan rod pšenice - očekuje se 3 miliona tona

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine izjavila je da će ovogodišnji rod pšenice u Srbiji biti odličan i iznositi tri miliona tona, što je za 20 odsto više nego lani.

  • 86
  • 4
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da će ovogodišnji rod pšenice u Srbiji, čija je žetva pri kraju, biti odličan i iznositi tri miliona tona, što je za 20 odsto više nego lani.

Ministarka je prilikom obilaska žetvenih radova u ataru sela Idvor, u opštini Kovačica, rekla da je htela i lično da vidi kako teku ti poslovi i lično se uveri u dobre vesti o ovogodišnjem izvnarednom rodu pšenice. Procenjuje se da će sa oko 600.000 hektara, na koliko je pšenica bila zasejana, ove godine biti požnjeveno više od tri miliona tona pšenice. Bogosavljević - Bošković je napomenula da je rod za petinu veći u odnosu na prošlogodišnji, kao i u odnosu na prethodnih 10 godina.

"Raduje nas činjenica da su mnogi proizvođači, naročito ovde u Vojovodini, postigli zaista visoke prinose, više od prosečnih - od šest do osam tona po hektaru, a neki čak i više", izjavila je ministarka te istakla da takvi prinosi govore o tome da su poljoprivredni proizvođači u Srbiji spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje nosi poljoprivredna proizvodnja i da se približe najboljim prinosima u Evropi.

Ministarka je na kraju zaključila da su srpski poljoprivrednici po tom pitanju na korak iza Nemačke i Francuske, a ispred mnogih drugih zemalja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Ministarstvo poljoprivrede Žetva pšenice Rod pšenice Prinosi