Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 02.07.2016. 18:00

Odlični prinosi uljane repice u Subotici

Prognoze su bile negde oko 3 t/ha, a ostvareni prinos se u proseku kreće negde oko 3,4 t/ha.

Foto: SimonPRBenson/bigstockphoto.com
  • 648
  • 29
  • 0

Žetva uljane repice na području Subotice se bliži kraju. Prinos pokazuje da su se obistinila predviđanja da će poljoprivrednicima koji su je sejali ova kultura doneti najveći prihod po hektaru. Prosečan prinos je oko 2,5 tone po jutru, a cena se kreće od 40,5-42 dinara po kilogramu. Kako javlja Radio-televizija Vojvodine, na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe Subotica žetva uljane repice bliži se kraju. Ostalo je da se požanje još oko 10 % površina posejanih pod ovom kulturom. U ogledu se našlo oko 20 hibrida, a u ovoj službi su zadovoljni ostvarenim rezultatima.

Sav rod se plasira na strano tržište

Prema rečima Nevena Orčića, savetodavca u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica može se reći da je prinos mnogo bolji od očekivanog. Prognoze su bile negde oko 3 t/ha , a ostvareni prinos se u proseku kreće negde oko 3,4 t/ha. Zemljoradnička zadruga "Stovet" u Starom Žedniku jedan je od nekoliko otkupljivača ove kulture. Potražnja je velika, a gotovo sav rod se plasira na inostrano tržište. Džamil Džavić iz "Stovet"-a smatra da oni poljoprivrednici, koji su se odlučili za setvu ove kulture, mogu očekivati dobru zaradu.

Prosečan prinos je oko 2,5 tone po jutru, a cena se kreće od 40,5-42 dinara po kilogramu

S obzirom na sve pokazatelje, koji su pratili ovogodišnju vegetaciju uljane repice, u smislu ulaganja, tretiranja, žetve i prinosa, u narednim setvenim kampanjama, u subotičkom ataru, moglo bi se očekivati još više površina pod uljanom repicom.

Izvor: RTV

Foto: SimonPRBenson/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Subotica Žetva Prinos Vojvodina Cena Uljarice