Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 14.07.2016. 20:00

Održan sastanak na temu tržišta pšenice

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak sa proizvođačima pšenice, odnosno predstavnicima udruženja, mlinarske industrije i otkupljivačima. Evo zaključaka.

  • 102
  • 4
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da država ne može da utiče na otkupnu cenu pšenice koja se slobodno formira na tržištu, ali da može da pomogne poljoprivrednicima pojačanim inspekcijskim kontrolama.

Ona je posle sastanka sa poljoprivrednicima u Beogradu rekla da će im biti omogućeno da za skladištenje pšenice zakupe javna skladišta, kako bi sačekali da im bude prihvatljiva otkupna cena. Prema njenim rečima, na sastanku je ocenjeno da je sadašnja otkupna cena pšenice nepovoljna za proizvođače, ali da to nije nikakva novina u odnosu na prethodne godine jer je cena uvek najniža u vreme otkupa. "Ova godina je karakteristična po velikim i rekordnim prinosima, kako u Srbiji tako i u okruženju", rekla je ministarka.

Ovom prilikom najavljeno je da će narednih mesec dana biti objavljen pravilnik o kvalitetu pšenice, brašna i konditorskih proizvoda koji bi trebalo da doprinese boljim cenama na tržištu za one koji proizvode kvalitetniju pšenicu.

Ove godine za izvoz će preostati 1,5 miliona tona

Sastanku je prisustvovao i ministar trgovine Rasim Ljajić koji je rekao da se nada da će u narednim danima cena pšenice rasti i da će poljoprivrednici biti zadovoljni. "Jedna od primedbi poljoprivrednika bila da je su zakinuti pri plaćanju PDV-a", rekao je Ljajić i najavio pojačane, ne samo inspekcijske već i poreske i finansijske kontrole, jer je cilj da tržišna utakmica bude fer i regularna. Istakao je da svi treba da budu zadovoljni ovogodišnjim rodom pšenice jer će za izvoz preostati 1,5 miliona tona.

Srbija ne može da diktira cene već da se uklopi u postojeće

Sa ministrima su razgovarali predstavnici udruženja poljoprivrednika, otkupljivača i Direkcije za robne rezerve. Direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković rekao je da se cena pšenice stalno menja i naveo da je pre mesec dana iznosila 16 dinara, a sada je oko 14 do 14,3 dinara po kilogramu. "To je nedovoljno za proizvođače i sa tim se svi slažemo", rekao je Saković i dodao da Srbija nije tako veliki proizvođač pšenice u svetu da bi mogla da diktira cene, već da samo može da se uklapa u postojeće. "Naš zadatak je da iz postojećih cena izvučemo maksimum koji je dovoljan proizvođačima, kao što je bilo prošle godine. Nekada to nije dovoljno, kao na primer ove godine, pa se većina proizvođača odlučila da sačeka bolju cenu", poručio je on.

Poljoprivrednici zadovoljni sastankom

Sekretar Asocijacije poljoprivrednika "Banatski paori" Nenad Manić izjavio je da su poljoprivrednici zadovoljni sastankom i obećanjem resornih ministarstava da će se država potruditi da ne bude zloupotreba prilikom otkupa pšenice. "Obećali su da će nam pomoći da dođemo do skladišnih kapaciteta, kako bi mogli da prodajemo pšenicu kada cena bude najpovoljnija", rekao je on. Prema njegovim rečima, to udruženje je jedan od inicijatora da se cena pšenice određuje po kvalitetu, a ne da svako prodaje po istoj ceni bez obzira na kvalitet.

Foto:Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine


Izvori

beta.rs


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Rasim Ljajić Otkupna cena pšenice Ministarstvo poljoprivrede Skaldištenje pšenice Ratari Vukosav Saković Žita Srbije Nenad Manić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta