Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 22.05.2015. 09:00

Olujne prognoze za tržište žitarica

Ptičji grip i prognoze nevremena na američkim ravnicama uzbuna su za tržište žitarica. Uz to se gomilaju i britanske zalihe, a uvoz u arapske zemlje raste.

Foto: depsoitphotos.com,
  • 166
  • 8
  • 0

Predviđeni uvoz ječma u Saudijskoj Arabiji, u sezoni 2015/16, biće za 1,5 Mt niži, i uprkos nižoj proizvodnji iznosiće 6,5 Mt. Ta zemlja sve više ukida domaću proizvodnju jer želi da sačuva zalihe vode i prirodne resurse. Međutim, smatra se da će spoj politike ograničavanja količine otpada i ohrabrivanja proizvodnje stočne hrane smanjiti potrebu uvoza ječma. Očekuje se i povećanje uvoza pšenice u Saudijsku Arabiju od 0,3 Mt do 3,8 Mt u sezoni 2015/16.

Kada je reč o izvozu britanskih žitarica, mart je bio dobar mesec. Izvezeno je 237 Kt pšenice i 183 Kt ječma. Iako je mesečni izvoz ječma i pšenice bio na drugom rekordnom nivou ove sezone, veliki je bio i uvoz pšenice i kukuruza.

Kišno i olujno nevreme preti svetskim usevima

Nakon suve zime i udara na potencijal prinosa, postoje sumnje da će vlažno vreme oštetiti američke useve pšenice u trenutku zrenja semena i odložiti početak žetve. Južna područja američke ravnice očekuju razvijanje kišnih oluja, a to su i ključna proizvodna područja. Velike količine useva u Kanzasu (70%), Oklahomi (96%) i Teksasu (89%) dostigle su stanje za uzbunu. Izvozna prodaja starih i novih žitarica u SAD-u bila je ispod očekivane. Naročito je niska prošlonedeljna prodaja zaliha kukuruza, koja je iznosila 370 Kt, u poređenju s očekivanih 600 - 800 Kt. Izuzetak su bile zalihe pšenice, s izvoznim obavezama i do 115 Kt.

Zbog neočekivanih kiša u Indiji, potvrđene su i štete na usevima. Tamošnja vlada je procenila ovogodišnju proizvodnju pšenice na 90,8 Mt, a ta proizvodnja biće na nižem nivou u poređenju s prošlogodišnjom - 95,9 Mt.

Gomilaju se britanske zalihe

Procenjena količina od 6,4 Mt pšenice, 2,2 Mt ječma, 0,28 Mt zobi i 0,18 Mt kukuruza zadržana je u februaru 2015. godine u britanskim lukama, kod trgovaca i kooperanata te na farmama širom Engleske i Velsa. Za pšenicu to predstavlja 49 postotno povećanje zaliha u poređenju s februarom 2014, dok su zalihe ječma bile za 21 % više.

Nebraska je poslednja američka država koja je proglasila stanje nepogode u vezi sa ptičjim gripom. Za sada je 33,8 miliona ptica zaraženo. Iako razarajuće za peradarsku industriju, to neće imati velikog uticaja na žitarice, ali tržišni rizik postoji.

Globalne zalihe lanenog semena, u sezoni 2015/16, predviđaju povećanje, koje će prema Oil World-u potrajati nekoliko godina. Niski troškovi inputa podstiču kanadske farmere da gaje lan. Ostaje da se vidi: da li će to uticati na britanske cene?

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depsoitphotos.com, @roxxer


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Lan

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan se gaji na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suvih područja, pa se gaji više u južnim predelima, dok predivom lanu (za proizvodnju vlakana) više odgovara... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Tržište Ječam Lan Stočna hrana Uljarice Kiša SAD Indija Ptičja gripa Oluja Saudijska Arabija Peradarska industrija Teksas Engleska Wales Nebraska Britanske žitarice Oklahoma Kansas Izvozna prodaja Usjevi pšenice


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."