Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksin
  • 04.08.2021. 14:00

Opasnost od pojave aflatoksina u kukuruzu

Gljive iz roda Aspergilus su u našim uslovima najčešće skladišni patogeni, ali u uslovima dugih perioda sa visokim temperaturama i bez padavina u periodu od oplodnje do berbe kukuruza, mogu da inficiraju klip i po poljima.

Foto: Depositphotos/Aspergilus
  • 218
  • 245
  • 0

Zbog dugih perioda sa visokim temperaturama i bez padavina u vreme od oplodnje do berbe kukuruza postoji mogućnost pojave gljive iz roda Aspergilus-a koje mogu sintetisati aflatoksin, saopštila je Prognozno izveštajna služba Ministarstva poljoprivrede, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, gljive iz ovog roda su u našim uslovima najčešće skladišni patogeni, ali u uslovima dugih perioda sa visokim temperaturama i bez padavina u periodu od oplodnje do berbe kukuruza, mogu da inficiraju klip i po poljima.

Kako pravilno uskladištiti i sačuvati kukuruz

Podsetimo, mikotoksini su ekstracelularni metaboliti plesni, koji su toksični ili imaju druge negativne biološke efekte po ljude i životinje. Ove plesni kontaminiraju žitarice pre i posle žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja i posledično se mogu naći u hrani za životinje i ljude. Žitarice su najčešće kontaminirane aflatoksinom, deoksini-valenolom (vomitoksin, DON), zearalenonom, fumonizinima i T-2 toksinom (Sokolović, 2005).

Kako je nedavno pisao Dnevnik, prosečan rod kukuruza ove godine će se kretati od šest do sedam tona po hektaru što je zadovoljavajuće, imajući u vidu dugu sušu i grad kojeg je bilo u pojedinim regionima. Kukuruza će biti oko sedam miliona tona što će biti dovoljno i za domaće potrebe i da se proda na inotržište.


Tagovi

Aflatoksin Mikotoksini Gljive Bolesti kukuruza Skladišteni patogeni


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta