Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lupina
  • 17.08.2018. 16:30

Organska lupina korisna za zemlju i za stoku

Lupina ima 33% sirovog proteina u suvoj materiji. Ukoliko se korisiti pravilno, izuzetna je u ishrani stoke.

Foto: Wikimedia / Shhewitt
  • 1.269
  • 69
  • 0

Danas je osnovni izvor proteina u ishrani - soja. Većinom se gaji u Evropi, ali i uvozi iz Kine i Indije. Međutim, često se postavlja pitanje u vezi sa njenom proizvodnjom, posebno kada je reč o organskom uzgoju. Takođe, pitanje zaštite životne sredine u ovoj proizvodnji nije sjajno. Druge opcije su repa i suncokret. Ali sve one moraju da se prerade pre upotrebe. Zbog toga su atraktivne alternative grašak, pasulj i lupina.

"Od svih, najviše proteina ima lupina - 33% sirovog proteina u suvoj materiji, nasuprot 23% koliko imaju grašak i pasulj", rekao je za Farmers Guardian specijalista organske proizvodnje Nigel Mapston (Mapstone).

Takođe, ona može da se uzgaja iz godine u godinu na istoj parceli, jer nije sklona čestim oboljenima. Kao leguminoza, sposobna je da fiksira azot i tako učini zemljište plodnijim, u bilo kojoj rotaciji. Njen dugi koren omogućava joj rast i u sušnim usevima, a on ujedno može da usitni zemljište toliko da oranje u punom smislu ne mora da se primeni.

Više o lupini saznajte ovde.

Da li je lupina otrovna ili ne?

Pored korisnih sastojaka, lupina sadrži i neke štetne sastojke poput alkaloida lupinina, lupinidinina i lupanina. Međutim, slatke lupine imaju nizak sadržaj alkaloida, pa se mogu koristiti u ishrani stoke. Preporuka je da se daju zelene biljke, kada seme nije sazrelo. Toksična doza alkaloida lupina za stoku je 20 mg/kg telesne težine, a fatalna doza iznosi do 30 mg/kg, navodi bs.medicine-guidebook. Zelena masa lupina u ishrani ne bi trebalo da bude više od 30%. Ukoliko se u ishrani daje seme, ono ne bi smelo da sadrži više od 5% alkaloida u sebi. 

Važna pravila u uzgoju lupine

Lupinu je potrebno sejati u čistu, vlažnu leju, sredinom aprila, kada su temperature zemljišta oko 14℃.  Žetva je pred kraj septembra, odnosno u oktobru. Treba voditi računa da ne prođe mnogo vremena od pripreme zemljišta, do setve, jer mogu da se pojave korovi, koji su veliki problem. Izbegavajte alkalna zemljišta. Lupina voli da je pH 7 ili manje od toga. 


Povezana biljna vrsta

Lupina

Lupina

Sinonim: - | Engleski naziv: White lupin | Latinski naziv: Lupinus albus L.

Lupina se gaji za proizvodnju zelene mase i semena. Seme lupine sadrži 38 – 52% belančevina, 26 – 39% ugljenih hidrata, 5 – 20% masti i oko 3,5% mineralnih materije. U zelenoj... Više [+]

Tagovi

Lupina Alkaloid Ishrana stoke Protein


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici se sastaju sa ministarkom 12. februara. O čemu će pričati?

Na zahtev 15 udruženja poljoprivrednika koji su u subotu (3.2.) doneli odluku da zatraže sastanak sa ministarkom poljoprivrede, juče (6.2.) su dobili i pozitivan odgovor....

Više [+]