• Pšenica ili druge kulture - nije svejedno
  • 04.07.2017. 14:00

Otkup za Robne rezerve ne diže cenu pšenice

Mi u Srbiji moramo razgovarati o listi onih biljaka koje mogu zameniti pšenicu na približno 250 hiljada hektara, napominje Keco. On podseća da je to složen i odgovaran posao jer poljoprivrednici imaju situaciju da seju jednu kulturu svake godine. Naročito su u kriizi proizvodnja soje i kukuruza. To je složen i odgovaran posao jer pojedini poljoprivrednici neretko seju jednu kulturu svake godine što bi trebalo izbeći pre svega zbog pojave različitih bolesti.

Foto: B-linda / Pixabay
  • 2.181
  • 163
  • 0

Republička direkcija za robne rezerve je, u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije donetim 27. juna, danas počela otkup do 32.600 tona domaće merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda. Reč je o dopuni državnih rezervi, tako da to nije uobičajeni, odnosno klasični interventni otkup.

Državne rezerve pšenice 70-80 hiljada tona

To najbolje dokazuje i sama količina najavljenog otkupa, ocenjuje agrarni analitičar Čedomir Keco. Predviđena cena od 18 din/kg neće pomeriti tržište pšenice u Srbiji, niti će na bilo koji način uticati na dalju sudbinu te žitarice, tvrdi Keco. On navodi da je do ovog otkupa je došlo jer je država odlučila da dopuni sopstvene rezerve pšenice, koje uobičajeno iznose približno 70-80 hiljada tona. Prema rečima Čede Kece, u ovom momentu je teško reći koliko država ima pšenice u rezervama.

Višak posejane pšenice prostor za tržišne špekulacije

Keco objašnjava da je sudbina pšenice u našoj zemlji povezana sa dve činjenice. "Prva je da je nama dovoljno da posejemo 240 hiljada ha i da imamo prinos od 4 t/ha, pa da sa tom količinom obezbedimo pšenicu za proizvodnju hleba tokom cele godine. Imamo tako i za setvu predviđenih 80-100 hiljada tona. Setva pšenice veća od navedenih količina je proizvedena za nepoznatog kupca i za sve moguće dobre i loše špekulacije na tržištu", upozorava Keco.

Uljana repica hit kultura u Srbiji

Za razliku od pšenice, uljana repica postaje hit na području Srbije. Inicijativa naučnih ustanova Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za ratarstvo već je urodila plodom, kaže Keco. Prema njegovim rečima, mi smo ove godine imali žetvu uljane repice na 30 hiljada ha.

"Cena je u nekim rejonima i kod nekih poslovnih ljudi dostigla cenu od 375 evra za tonu. Cena uljane repice se u Evropi kreće između 400 i 406 evra za tonu, uz postojanje blage tendencije pada te cene", kaže Keco.

Bez prinosa 6,5-7 t/ha pšenica neprofitabilna kultura

"Mi u Srbiji moramo razgovarati o listi onih biljaka koje mogu zameniti pšenicu na približno 250 hiljada hektara", napominje Keco. On podseća da je to složen i odgovaran posao jer poljoprivrednici imaju situaciju da seju jednu kulturu svake godine. Naročito su u kriizi proizvodnja soje i kukuruza. To treba izbeći zbog pojave različitih bolesti. "Činjenica je da je ovo poslednja priča o pšenici kao biljci koja može učestvovati u profitu poljoprivrednika. Ta priča ne funkcioniše ukoliko nemate prinos izmedju 6,5-7 t/ha", objašnjava Čedo Keco.

Plodored bi trebalo ispoštovati

Čedomir Keco napominje da je u svakom slučaju plodored je naučna stvar i poljoprivrednici moraju da više uvažavaju nauku u svojim poslovima i da odluče da li su za socijalnu setvu sa minimalnim ulaganjima ili su za setvu koja donosi profit. "Ratare ugrožava i situacija u okruženju, jer tamo poljoprivrednici dobijaju između 115 i 350 evra kao potsticaje za biljnu proizvodnju. Kod nas su ti podsticaji svedeni na približno 30 evra i ograničenu površinu od 20 hektara", zaključuje Čedomir Keco.

Foto: B-linda / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Pročitaj više »

Tagovi

Pšenica Prinos Cena Otkup Robne rezerve Čedomir Keco Plodored Uljana repica Soja Kukuruz Srbija


Autor

Stevan Davidović - Zeremski

Stevan Davidović Zeremski, Novi Sad