Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena pšenice
  • 12.07.2015. 12:00

Otkupna cena pšenice 19 dinara bez odbitaka

U Pomoravskom okrugu žetva pšenice privodi se kraju, a otkupna je cena dostigla 19 dinara po kilogramu.

Foto: depositphotos.com
  • 771
  • 30
  • 0

Žetva pšenice u Pomoravskom okrugu, zasejane na 15.000 hektara, se privodi kraju, a pojačava otkup, i otkupna cena je dostigla 19 dinara po kilogramu.

Na otkupu rade do kasno u noć

Firma Agrođole iz Ribara kod Jagodine, koja je prošle godine kupila Žitomlin, pšenicu plaća 19 dinara za kilogram, bez odbitaka, i dnevno otkupljuje preko 600 tona, a ovde pšenicu dovoze i poljoprivrednici iz drugih opština. Radnici kompanije Agrođole koji rade na otkupu, rekli su Tanjugu da "imaju posla preko glave, od sedam sati u jutro do kasno u noć". U krugu Žitomlina je svakog časa po nekoliko traktora sa prikolicama punih pšenice, ali i kamiona. Posebno je velika gužva, napominju otkupljivači, bila 9. jula, a 10. jula ipak nešto manje zbog manje kiše, dodali su oni.

Agrođole nije jedini otkupljivač na području Jagodine i Pomoravskog okruga, ali trenutno ima najbolje uslove otkupa, izjavili su poljoprivrednici Tanjugu. "Žetva pšenice u našem kraju počela je pre desetak dana, a ubrzavala se sa lepim vremenom", istakla je stručna savetnica za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe u Jagodini, Milanka Miladinović.

Prinosi su različiti - zavisno od agrotehnike

"Procenat vlage je od 13 do 13,5 što je zadovoljavajuće, zrno je suvo, a hektolitarska masa, je od 80 do 83 odsto", rekla je Miladinović i dodala da su prinosi različiti, zavisno od primenjene agrotehnike i kreću se od 3,5 do šest tona, po hektaru.

"U Pomoravskom okrugu, koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Rekovac i Svilajnac, u većem je procentu požnjeven ječam", objasnila je Miladinović.

Kombajneri za svoj posao uzimaju 100 evra po hektaru.

Foto: depositphotos.com; ginasanders


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Otkupna cena pšenice Milanka Miladinović Kombajneri Žetva pšenice Ječam Prinosi Procenat vlage Agrođole Agrotehnika Žitomlin Pomoravski okrug

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃