Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dorada semena
  • 05.06.2024. 13:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Rumenka, Novi Sad

Otvoren najsavremeniji doradni centar u Srbiji i ovom delu Evrope

Kompleks obuhvata 16 silosnih ćelija kapaciteta oko 6.300 tona i podno skladište za prijem oko 6.000 tona robe

Foto: AK grafika
  • 203
  • 33
  • 0

Više od šest miliona evra vredan je kompleks za doradu semena u Rumenki kod Novog Sada, a koji je otvorila jedna od najstarijih zadruga na svetu – austrijska Raiffeisen Ware Austria (RWA), prisutna u Srbiji pod nazivom RWA Srbija. Reč je o najsavremenijem takvom kompleksu kod nas.

Ogroman kapacitet

"Doradni centar obuhvata 16 silosnih ćelija kapaciteta oko 6.300 tona i podno skladište za prijem oko 6.000 tona robe", navodi  direktor RWA Srbija Dušan Mezulić, otkrivši kako linija za prijem i doradu uključuje grubi prečistač, selektor, trijere, gravitacioni sto, kolor sorter, zaprašivač kapaciteta 15 tona po satu i automatsku pakericu.

Dodaje da se paletizacija obavlja upotrebom posebnog lepka i robotske ruke bez streč folije, čime se smanjuje upotreba plastike. 

"Kompleks je deo jednog od najsavremenijih logističkih centara u ovom delu Evrope i velika nam je čast što ovakvu investiciju realizujemo upravo u Srbiji", kaže Mezulić podećajući da je ovo samo deo RWA logističkog centra koji će u potpunosti biti gotov 2026. godine

Seme po evropskim standardima

Direktor RWA Srbija Dragan Jockov dodaje da će, zahvaljujući ovoj investiciji, srpskim poljoprivednicima moći da ponude najkvalitetinije sertifikovano seme po evropskim standardima.

"Verujem da ćemo, zajedno sa lokalnim predstavnicima privrede i poljoprivrede, doprineti jačanju agrara u Republici Srbiji. Fokusiramo se na semena i to, pre svega, pšenicu, ječam i soju", poručio je. 

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković, ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner, trgovinski savjetnik u Austrijskoj ambasadi Jurger Šreder, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kao i domaći privrednici i poljoprivrednici.

Jačanje veza Austrije i Srbije

Ambasador Austrije Kristijan Ebner napomenuo je da su primeri poput RWA Srbija od neprocenjive važnosti za jačanje veza Austrije i Srbije u kojoj RWA posluje već 15 godina i da mu se čini da se to poslovanje unapređuje iz godine u godinu. 

"Ova investicija je još samo jedan podsetnik na snažnu vezu koju je RWA napravila sa Srbijom, Vojvodinom i Rumenkom. Velika nam je čast da podržimo ovakve projekte i sa ponosom ističemo da smo jedan od većih investitora u srpsku privredu", zaključio je. 

U RWA Srbija ističu kako već više od 15 godina ulažu u razvoj i selekciju kvalitetnog semena kukuruza, soje, pšenice, ječma, uljane repice i suncokreta. Investicije obuhvataju i otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje i snabdevanje poljoprivrednika đubrivom i programom za zaštitu bilja. 


Tagovi

Doradni centar RWA Srbija Kapacitet silosa Dorada semena Evropski standardi Otvaranje Dušan Mezulić Dragan Jockov


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.