Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žita
  • 25.05.2022. 16:00

Ove godine 5,2 tone pšenice po hektaru, Žita Srbije traže pomoć Ministarstva u izvozu

Nadam se da ćemo uspeti da nađemo zajednički jezik sa Ministarstvom, da količine koje treba da idu za izvoz - odu i to u najboljem momentu, a ne da trpimo gubitke, izričit je predsednik Upravnog odbora Žita Srbije Slobodan Jovanović.

Foto: Aleksandar Jovanović
  • 1.745
  • 313
  • 0

Zbog burnog perioda zabrane izvoza osnovnih žitarica, svakodnevnog porasta cena istih, kao i neizvesnost krajnjeg roda, iz Žita Srbije poručuju da su sa "nespretnim stavom" dosta izgubili ove godine i finansijski i na kredibilitetu kao kompanije koje rade. Zato, pozivaju Ministarstvo poljoprivrede za pomoć, čuo se apel na Danu žitara na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede.

"Ove godine očekujemo da ćemo imati velike probleme. Logistika nije ono što je bila, strašno se menja i sve ide u nekom drugom pravcu. Nadam se da ćemo uspeti da nađemo zajednički jezik sa Ministarstvom, da očuvamo naše tržište, kako bi bilo i dalje stabilno što se tiče domaće potrošnje, ali da količine koje treba da idu za izvoz - odu i to u najboljem momentu, na najbolji način, a ne da dođe do sprečavanja, pa da trpimo gubitke", izričit je predsednik Upravnog odbora "Žita Srbije" Slobodan Jovanović.

Naš posao je da pomognemo, kaže Katanić (foto: J. Kuzmić)

"Naš posao jeste da vam svima pomognemo i što bolje ostvarite rezultate, ali svesni ste i vi sami kroz šta sve prolazi Republika Srbija i šta se sve dešava na jednom globalnom nivou na tržištu žitarica i u proizvodnji hrane", rekao je u odbranu Ministarstva poljoprivrede pomoćnik ministra Nenad Katanić.

Potpuno pokriveni do nove žetve

Prošle godine najveći izvoz zabeležio je kukuruz - 2,3 miliona tona, zabeležen je i rekordan izvoz ječma i pšenice - 125.000, odnosno 1,15 miliona tona, ali i rekordan uvoz soje od skoro 50.000 tona. Što se tiče prognoza roda pšenice ove godine, direktorka udruženja Sunčica Savović kaže da su podigli prognoze prinosa na 5,2 tone po hektaru.

"Smatramo da postoje realne šanse, nevezano za to da li će dodatno biti kiše narednih 10 dana, a ukoliko je bude, prinosi će samo ići na gore. Bilans je promenljiva kategorija, pa imamo vremena da korigujemo ove prognoze u žetvi", rekla je Savovićeva i dodala da za sada pšenica vrlo sporim tempom izlazi iz zemlje sa podatkom da je 23. maja izvezeno u okviru majske kvote 109.000 tona ove kulture od one koja je na nivou od 220.000 tona.

"Mi smo potpuno pokriveni za domaću potrošnju do nove žetve. Maja 4. imali smo viškove koji su iznosili 1,1 milion tona. I mi u novu tržišnu godinu ulazimo definitivno sa rekordnim zalihama."

Prema prognozama, rod hlebnog zrna kretaće se od 4,5 tona na Jugu Srbije do 6,2 tone u Sremu.

Iako je žetva kukuruza još uvek daleko, iz Udruženja veruju da će majske kvote za kukuruz biti u potpunosti ispunjene. Ovog ponedeljka, prema podacima Uprave carine izvezeno je 138.000 tona žutog zrna, dok je na raspolaganju bilo preko 990.000 na raspolaganju za izvoz sa kompletnom pokrivenom potrošnjom.

Što se tiče soje, ne očekuju se prinosi na nivou prošlogodišnjih, kada je bila devastirana sušom.

"Mi smo predvideli mnogo veći izvoz, a da li će to biti izvodljivo, zavisiće pre svega od cene", kaže Savovićeva.

Nagrađeni najveći izvoznici

Savovićeva istakla je da se ovo udruženje postoji već 44 godine, okuplja 59 kompanija članica koje organizuju proizvodnju na 980.000 ha površina, sa skladištenim kapacitetima od 3,1 miliona tona žitarica i uljarica.

Direktor Udruženja "Žita Srbije", koje postoji preko četiri decenije, Sunčica Savović

"Udeo članica ovog udruženja u ukupnom izvozu i uvozu žitarica i uljarica iz Srbije u periodu od 2011. do 2021. godine porastao sa 72 do 93 odsto za kukuruz, sa 74 na 91 odsto za pšenicu, sa 89 na 95 odsto za uljarice u zavisnosti od toga kakva je bila godina", navela je Savovićeva.

Najvećim izvoznicama dodeljene su povelje udruženja "Žita Srbije". Za izvoz pšenice nagrađena je kompanija CHS Serbia iz Novog Sada, za kukuruz Agroglobe, za ječam Axereal Serbia, za uljanu repicu Konzul Novi Sad, za suncokretovu sačmu Dijamant Zrenjanin, za soju Anova NNL iz Sremske Kamenice i za za sojino ulje Sojaprotein Bečej.


Tagovi

Rod pšenice Izvoz pšenice Izvozne kvote Sunčica Savović Slobodan Jovanović Nenad Katanić Bilans roda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner