Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 30.06.2022. 07:30

Ove nedelje raste cena pšenice, kukuruza i uljane repice?

Tržište je poljuljano informacijom koja stiže iz SAD-a. Tamo je stanje zaliha žitarica i soje loše.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 7.953
  • 576
  • 0

U toku je nikad neizvesnija sezona za useve žitarica i njihovu cenu. Tržište jedne nedelje beleži rast, pa pad, a onda opet rast. Tako je i ovih dana. Cene pšenice, kukuruza i uljane repice opet rastu

Razlozi su većinom već poznati, a kako vreme odmiče, predviđanja analitičara potvrđuje i samo tržište. Najnovija informacija stiže iz SAD-a gde je stanje zaliha žitarica i soje prilično loše. Čak i ako žetva pšenice tamo bude dobra, snabdevanje globalnog tržišta je i dalje na klimavim nogama. 

Vest koja će imati uticaja dolazi iz Gruzije čija će vlada zabraniti izvoz pšenice i ječma do 1. jula 2023; a kao razlog navode globalno pitanje prehrambene sigurnosti, uzrokovane, kako ističu u svojoj regulaciji, ratom Rusije i Ukrajine. Ova odluka na snagu stupa od 4. jula; navodi georgiatoday.

Najviše rasla cena repice

Cene pšenice za novi usev na evropskom tržištu fjučersa, porasle su za gotovo sedam evra na 356,75 evra po toni, a kukuruza za 3,5 evra, odnosno 303,5 evra po toni. Uljana repica, nakon prošlonedeljnog pada, beleži najveći skok i to za gotovo 16 evra i sada tona iznosi 697,25 evra, navodi Agrarheute

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Okidač za ovakav oporavak bio je izveštaj američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) o stanju zaliha žitarica i napretku žetve. USDA je smanjila ocenu zaliha kukuruza od dobre do izvrsne za tri postotna boda na 67 odsto. Žetva soje takođe je pala za tri boda na 65 odsto.

Tamo je požnjeveno 41 odsto ozime pšenice, a samo 30 odsto onoga što je ostalo je u dobrom ili izvrsnom stanju, što je značajno manje od 48 odsto koliko je bilo u istom periodu prošle godine. 

Vremenske prilike čine svoje (Foto: M. Popić) 

Rekordan ruski izvoz uprkos sankcijama? 

Kada je reč o ukrajinskim žitaricama, i dalje se vode dogovori oko transporta. 

Samo tri ukrajinske luke rade punim kapacitetom

Ukrajinski izvoz ove robe pao je za oko 44 odsto na godišnjem nivou na 1,11 miliona tona u prva 22 dana juna, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede.

Rusija bi, s druge strane, mogla da ima rekordnih 41 milion tona pšenice na raspolaganju za izvoz u 2022./23; što je 25 odsto više u odnosu na aktuelnu sezonu, bez obzira na sve sankcije i druge izazove, prenosi agriculture


Tagovi

Nova žetva Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena repice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.