Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 01.06.2016. 15:00

Ove sezone prognoziran višak pšenice na tržištu

S obzirom na zadovoljavajuće stanje useva i količinu hektara pod pšenicom, prognoziran je višak ove žitarice na svetskom tržištu!

Foto: ginasanders/bigstockphoto.com, Izvoz podataka
  • 894
  • 44
  • 0

Dok je na tržištima britanskih žitarica likvidnost ograničena, fokus globalnog tržišta žitarica, protekle sedmice, bio je na novim žitaricama.

Fjučersi britanske pšenice nastavili su zatvaranje u granicama 2 £/t, a od početka meseca se njihova vrednost nije menjala. Američki i pariski fjučersi podupiru vrednost britanskih. Takođe, vest o nastavku rada fabrike bioetanola Ensus pomogla je fjučersima pšenice da dostignu najveću vrednost na kraju maja.

Prognoze ne idu u korist cene pšenice

To će najverovatnije uticati na tržišta starih žitarica, ali bi moglo da podstakne upotrebu nove pšenice i cena na severoistoku, s obzirom na ostatak Velike Britanije.

Kasnije tokom nedelje, porasla je vrednost funte, a jak dolar stvorio je pritisak na američke cene. Za to vreme, nove prognoze svedoče o mogućem ostvarenju četvrtog viška pšenice na svetskom nivou.

Poslednje prognoze Strategie Grains-a za proizvodnju pšenice u državama članicama EU, za sezonu 2016/17, ostaju ispod prošlogodišnjih, ali su prošlog meseca povećane. U Rusiji se očekuje prinos žitarica u iznosu od preko 100 Mt.

Dobar razvoj ozimih žitarica

Prema poslednjem izveštaju, ozime žitarice se dobro razvijaju. Dok je prolećna setva obavljena malo kasnije u odnosu na prosečne sezone, ona je ipak završena do kraja aprila. Povoljni vremenski uslovi podstakli su potencijale prinosa u Nemačkoj, Rumuniji i Španiji. Planove su ipak pomalo pomutili podaci izvoza u sezoni 2015/16.

EU izvozne dozvole za pšenicu sada su u vrednostima 1 Mt od prošlogodišnjeg rekordnog tempa. 27,5 Mt je već dogovoreno za izvoz, dok je lane to bilo 28,4 Mt. Evropska komisija trenutno prognozira izvoz od 29 Mt za celu sezonu.

Prema podacima SENASA (Argentinske inspekcije za hranu) argentinski izvoz pšenice, u prva tri meseca 2016. godine, iznosio je 3,1 Mt, što je za 1,6 Mt više nego u istim mesecima prošle godine. Prateći politiku nove Vlade koja podstiče poljoprivredni izvoz, argentinsko Ministarstvo poljoprivrede prognozira da će područje pod pšenicom obuhvatati 5,3 Mha, što je najveća površina, zasejana ovom kulturom, još od 2007. godine.

Foto: ginasanders/bigstockphoto.com, Izvoz podataka: hgca.com


Tagovi

Tržište žitarica Proizvodnja pšenice Ensus Izvozne dozvole Senasa


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."