Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 14.07.2022. 18:00

Pad cena žitarica i soje izazvan USDA izveštajem

Objavljivanje najnovijih podataka izazvalo je novu nestabilnost na tržištu.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 685
  • 74
  • 0

Izveštaji Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) imaju veliki uticaj na svetsko tržište žitarica. Najnoviji je, kako je bilo i očekivano, uzrokovao nestabilnost i dalji pad cena, ali bilo je tu uticaja i drugih faktora.  

Pala je vrednost sirove nafte, sve je više nagoveštaja recesije, Kina najavljuje nove blokade zbog pandemije COVID-19, a tu je i kretanje američkog dolara. Kombinacija svega navedenog dovela je do nižih cena žitarica i soje.

Porasle zalihe kukuruza i soje

Prema podacima USDA, smanjena je domaća upotreba kukuruza, a krajnje zalihe su porasle iznad očekivanih 1.510 milijardi bušela (1 bušel je 25,40 kg.).

Proizvodnja za 2022/23. porasla je za 45 miliona bušela, uglavnom u skladu sa procenama analitičara, a reč je o 14,520 milrd. bu. Procena prinosa ostala je nepromenjena i iznosila je 177 bušela po akru (što bi bilo 11,23 tone po hektaru, op.ur.) . Prosečna sezonska cena pala je na 6,65 dolara po bušelu (0,27€/kg).

Veći rod u SAD je omogućio da zalihe budu iznad očekivanja.

Dobar prinos u Paragvaju je iznenadio tržište, a u izvešću tvrde da je izvoz iz Ukrajine bio bolji od očekivanog. Ovakav razvoj situacije je poboljšao prognoze. Ipak, smanjenu proizvodnju imaju Evropska unija, Kenija i Rusija. Može se očekivati povećanje svetskih krajnjih zaliha.

Očekuje se povećanje zaliha (Foto: Depositphotos/zullu_z@yahoo.com)

Pre objavljivanja izveštaja, decembarski kukuruz je pao za 23 centa, a dan je završio sa padom cene koja je iznosila 5,86 dolara.

Zalihe soje povećane su 215 miliona bušela, kao što se očekivalo. Proizvodnja je zasnovana na 35,73 miliona hektara i skoro je završena, a prinos je bio skoro nepromenjen.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Prosečna cena je u žetvi smanjena za 30 centi na 14,40 dolara po bušelu. Promene za soju su minimalne. Brazilska i argentinska proizvodnja su stabilne. Uvoz ove ratarske kulture u Kinu je smanjen. Cena novembarske je pala na 13,43 dolara.

Povećane procene za pšenicu

Krajnje zalihe pšenice iz prošlih žetvi samo su nekoliko miliona bušela iznad procene. Zbog porasta požnjevenih površina i prinosa procena proizvodnje je povećana na 1.781 milijardi bu. Na proizvodnju ozime odnosilo se 1.201 mlrd. bu., a 503 miliona na jaru pšenicu.

Povećan je izvoz pšenice za 2022/23. na 800 mil. bu. Prosečna sezonska cena ove žitarice snižena je na 10,50 dolara po bušelu.

Proizvodnja u Ukrajini, EU i Argentini je smanjena, dok je u Kanadi porasla. Rusija očekuje rekordne prinose. Proizvodnja pšenice u SAD porasla je za 1,2 miliona tona, a u Ukrajini smanjena na 19,5 miliona tona. Proizvodnja u Indiji je ostala nepromenjena. Pre objave izveštaja septembarska pšenica je pokazala pad, a po objavi je iznosila 8,67 dolara.


Tagovi

USDA Tržište žitarica Izveštaj Cena soje Cena kukuruza Cena pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D