Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 07.10.2022. 18:00

Pad cena žitarica i uljarica prouzrokovan strahom od recesije

Na kraju nedelje pšenica se na terminskim tržištima prodavala za 348,25 evra/t.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 325
  • 16
  • 0

Kraj nedelje je doneo pad cena žitarica i uljarica. Smanjenje uzrokuje strah od recesije, što zauzvrat sprečava potražnju za ovom robom iz Evrope i SAD. Pritom je tržište preplavljeno pšenicom iz Rusije i Ukrajine.

Na MATIF-u lagani rast za kukuruz i uljanu repicu

Cena pšenice je u četvrtak na francuskoj terminskoj berzi MATIF pala na 345 evra/t. Očekuje se da će se ovakav trend nastaviti, osim ako ne bude novih vesti iz Ukrajine o dogovoru o žitu, budući da sporazum ističe 22. oktobra i još se ne zna hoće biti produžen. Problemi oko ukrajinskog izvoza mogli bi da utiču da cene evropske pšenice ponovo porastu. Međutim, na svetsko tržište dospeva i ruska.

U toku petka je cena ove žitarice na MATIF-u bila 348,25 evra/t za decembarske ugovore, što je blagi porast.

Kukuruz je u četvrtak prodavan za 337,25 evra/t, a u petak je zabeležen lagani rast od 0,44 odsto i dostigao 338,75 evra/t.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

Cena uljane repice je pokazala silazni trend u četvrtak i bila je 616,75 evra/t, a u petak su se novembarski ugovori plaćali za 617,50 evra/t.

Pad na čikaškoj berzi

Na čikaškom CBoT-u pad iz četvrtka se nastavio i u petak. Cena za novembarske fjučerse je pala na 329,73 evra/t, a trend su sledili kukuruz, soja i ovas. Cena kukuruza je pala na 271,50 evra/t za decembarske ugovore. Novembarski ugovori za soju su došli na 509,42 evra/t, a ovas se prodavao za 397 evra/t.


Tagovi

Tržište žitarica Stanje na berzama Cena kukuruza Cena pšenice Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.