• Produktna berza
  • 30.09.2016. 14:10

Pad cene kukuruza

Prošle sedmice gotovo da nije bilo robno-berzanskog prometa na Produktnoj berzi u Novom Sadu

  • 895
  • 44
  • 0

U proteklih sedam dana na Produktnoj berzi u Novom Sadu gotovo da nije bilo robno-berzanskog prometa. Zaključen je samo jedan kupoprodajni ugovor početkom nedelje u količini od 50 tona kukuruza, ukupne dinarske vrednosti od 825.000,00 dinara. To potvrđuje apsolutnu nezainteresovanost potencijalnih učesnika za robno-berzansko trgovanje.

I dalje niska cena pšenice, soje u stagnaciji

Uprkos niskom cenovnom kotiranju pšenice i dalje izvozne kuće nemaju zainteresovanost za kupovinu ove robe jer tražnje za hlebnim zrnom iz inostranstva nema.

Soja je cenovno stabilna u kontekstu prošlonedeljnih cena, ali je cenovni odnos ponude i tražnje dovoljno veliki da ne omogućava ozbiljnije kupoprodajne pregovore.

Dinamično tržište kukuruza

Jedino je tržište kukuruza nešto dinamičnije u kontekstu promena cenovnih kotacija. Početak nedelje je, na osnovu jedinog registrovanog ovonedeljnog berzanskog ugovora u količini od 50 tona, potvrdio pad cene žutog zrna na nivo od 16,50 din/kg sa PDV-om (15,00 din/kg, bez PDV-a), što je statistički za 2,71% niže nego prethodne nedelje. Krajem nedelje ni prodajne kotacije od 14,00 din/kg, bez PDV-a, nisu prolazile. Ako je verovati izvoznim kalkulacijama koje su presudne u određivanju domaće tražnje, čeka se trenutak pada cene kukuruza, na nivo značajno ispod 14,00 din/kg bez PDV-a, kada bi se eventualno cena koštanja uklopila u isplative izvozne aranžmane, spram izuzetno niske svetske cene ove kulture i time animirala domaću tražnju.

PRODEX nepromenjen

Kako prometa sojom i pšenicom nije bilo, a ovonedeljna cena kukuruza se poklapa sa cenom sa kraja prethodne nedelje, PRODEX tokom čitave nedelje nije menjao svoju indeksnu vrednost, koja na današnji dan, kao i prošlog petka iznosi 194,82 indeksnih poena.

Posledice velikih zaliha, kao i ubrzavanje žetve kukuruza usled poboljšanja vremenskih uslova, su na američkim berzama doveli do pada cena žitarica ove nedelje. Takođe su se trgovci prilagođavali mogućoj promeni procena koje treba da se pojave u današnjem izveštaju USDA-a.

Kukuruz je u odnosu na kraj prošle nedelje pojeftinio za 2,20%, a pšenica za 1,58%.

Negativan cenovni trend je registrovan i na svim evropskim berzama. U Parizu je pšenica jeftinija za 0,82%, a kukuruz za 0,93%. U Budimpešti su cene (u evrima) niže za 0,82% pšenica i 3,07% kukuruz.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Bez prometa Pad cena Pšenica Soja Kukuruz Žetva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/