Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište soje
  • 04.03.2022. 07:30

Pad roda: Cene soje rastu zbog suše u Južnoj Americi

Klimatske promene smanjuju rod soje. La Ninja je donela nedostatak padavina. Šta pokazuju prognoze?

Foto: Maja Celing Celić
  • 362
  • 66
  • 0

Suša u Južnoj Americi je negativno uticala na proizvodnju soje. Gubici roda doveli su do rasta cena. AgWeb navodi da je USDA očekivala da će kombinovani rod soje 2021/22. u Brazilu, Argentini i Paragvaju biti rekordan. Trenutna prognoza predviđa pad roda koji će biti najmanji od 2018/19. Od decembra 2021., USDA je smanjila proizvodnju ove ratarske kulture u tri zemlje za više od 18 miliona tona. Za Brazil je predviđen pad od sedam odsto u odnosu na 2021. godinu, za Argentinu devet odsto i Paragvaj pad od 37 odsto.

Fjučersi na soju na čikaškoj berzi su u februaru dostigli najviši nivo od devet godina zbog zabrinutosti zbog nepovoljnijih vremenskih uslova za useve u Južnoj Americi i nedavne ruske invazije na Ukrajinu. Premašen je iznos od 16 dolara po bušelu.

Kretanje cena soje na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Soja

Njena prosečna mesečna gotovinska cena u luci Paranaguá porasla je za 17,3 odsto od novembra 2021. do februara 2022., a predviđa se da će dalje nastaviti da raste.

Gubici proizvodnje u Brazilu, Argentini i Paragvaju

U mesečnom izveštaju o usevima u februaru, Nacionalna kompanija za snabdevanje (Conab) odredila je brazilski rod na 4.610 miliona bušela, što je manje u odnosu na januarsku projekciju od 5.162 mil. bu. U poređenju sa prošlom žetvom (5,076 mil. bu.), trenutna projekcija bi bila smanjenje od 9,2 odsto. Gubici u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku, koncentrisani su uglavnom u južnim državama gde je fenomen La Ninja izazvao sušu tokom leta na jugu i povećane padavine na severu.

Pokrajine Paraná i Rio Grande do Sul su istorijski drugi i treći najveći proizvođači te kulture u Brazilu, a očekuje se da će usev u Mato Groso du Sul biti 20 odsto manji nego prošle sezone. S druge strane, očekuje se da će Gojas, na brazilskom srednjem zapadu, imati rekordnu žetvu. Prognoze su i da će proizvodnja ove sezone dostići rekordnih 552 miliona bušela, 3,2 odsta više nego prošle sezone.

Raste joj cena (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Predviđeno je da će regija Matopiba dostići istorijske nivoe proizvodnje ove sezone što se pripisuje povoljnim vremenskim prilikama, kao i povećanju zasađene površine i upotrebi tehnologija i semena prilagođenog posebno za ovu regiju.

Fenomen La Ninja je imao uticaj na Argentinu gde suša traje od novembra 2021. godine. Najnovije prognoze pokazuju da će rod ove sezone biti 1.470 miliona bušela što predstavlja smanjenje od 7,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji rod.

U Paragvaju je situacija još dramatičnija. Prinos će pasti za 50 odsto, na oko 165 miliona bušela, što bi bio najniži nivo u poslednjoj deceniji. Ta zemlja izvozi više od polovine proizvedene soje, a njegova privreda u velikoj meri zavisi od isporuka sirovina u inostranstvo, pokazuju podaci Paragvajske komore izvoznika soje.

Brazil i najveći izvoznik 

Kada je reč o globalnoj proizvodnji ove uljarice, prema podacima internet platforme za trgovinu, Tridge, u 2020. godini Brazil je zauzeo prvo mesto (353.46 mil.t), Argentina četvrto (48.80 mil.t), Paragvaj sedmo (11.02 mil.t) te Bolivija deveto mesto (2.83 mil. t). Među top 10 su još SAD, Kina, Indija, Kanada, Rusija i Ukrajina. 

Najveći izvoznici su Brazil, SAD, Argentina, Paragvaj, Kanada, Ukrajina, Holandija, Rusija, Urugvaj i Benin, a uvoznici Kina, Argentina, Holandija, Pakistan, Tajland, Nemačka, Japan, Španija, Turska i Meksiko. 


Tagovi

Cene soje Tržište Fjučersi La Ninja Klimatske promene Suša Tržište soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u