Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 12.01.2016. 08:00

Padaju unapred ugovorene cene žitarica i uljarica

Zbog pritiska sve većih zaliha, pada vrednost svih ključnih međunarodnih unapred ugovorenih cena žitarica i uljarica.

Foto: GailJohnson/bigstock
  • 258
  • 47
  • 0

Brazil iščekuje kišu i poboljšanje vremenskih prilika u ključnim proizvodnim regijama. Prodaja američke soje pada, a pritisak na tržište uljarica stvara i smanjena tražnja palminog ulja iz Indije i Kine.

Zbog pritiska sve većih zaliha, pada vrednost svih ključnih međunarodnih unapred ugovorenih cena žitarica i uljarica.

Poboljšanje vremena u Brazilu

Jedan od ključnih trenutaka za tržište uljarica bilo je poboljšanje vremenskih prilika u Brazilu. Dok se suvo vreme proširilo po celoj zemlji, najviše na severu i severozapadu, prošlonedeljna kiša je donela neophodnu vlagu. Međutim, dodatna kiša je i dalje potrebna da bi se pokrenula i ključna poljoprivredna regija Mato Groso.

Pada prodaja američke soje

Na cene je negativno uticala i prodaja američke soje - manja od očekivane. Prodaja je zaključno sa 24. decembrom 2015. godine iznosila 479 Kt, a to je bila najniža nedeljna količina prodata još od septembra kada je počela marketinška sezona. To je i za 1,5 Mt manja prodata količina u poređenju sa prošlom sedmicom.

Pritisak na tržište uljarica

Tržišni uslovi palminog ulja stvaraju pritisak na tržište uljarica od prošle nedelje, uprkos tome što su unapred ugovorene cene malezijskog palminog ulja dostigle 18-omesečni vrhunac! Smanjena tražnja palminog ulja iz Indije i Kine doprinela je 5,4 procentnom padu ukupnog izvoza između novembra i decembra.

Pada globalna vrednost unapred ugovorenih cena žitarica

Posmatrajući trendove cena u sezoni 2015/16, unapred ugovorene vrednosti britanske stočne pšenice su u manjem padu u odnosu na one u ostalim zemljama, s obzirom na trenutne valute. Kao što je već poznato, vrednosti svih ključnih međunarodnih unapred ugovorenih cena žitarica i uljarica su pale.

Unapred ugovorene cene britanske pšenice su tokom sezone pale za 2%, u poređenju sa padom cena pšenice od 20% na čikaškoj, odnosno 14% na pariskoj berzi. Ovakvi trendovi ne iznenađuju jer je pritisak sve većih zaliha očigledno globalni fenomen. Međutim, kretanje valuta je takođe samo doprinelo tom trendu.

Foto: GailJohnson/bigstock


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Uljarice Tržište uljarica Zalihe žitarica Soja Palmino ulje Cena žitarica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.