Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos žitarica
  • 07.08.2017. 16:00

Padavine pomažu samo boljim usevima

Kiša koja je noćas pala pomoći će ratarskim usevima na lokalitetima gde je na biljkama sačuvana lisna masa. Loša vest je da je takvih površina jako malo.

Foto: Gellinger / Pixabay
  • 2.549
  • 237
  • 0

Nakon sinoćne kiše, glavna tema među poljoprivrednicima je - koliko je ona pomogla ratarskim usevima? Zbog tropskih temparatura i odustva vlage ratari ovu godinu upoređuju sa katastrofalnom 2012. godinom.

Stručnjak za kukuruz Goran Bekavac ipak vidi razliku. On kaže da je tada suša pogodila sve površine, a da danas ipak ima lokaliteta gde kukuruz solidno izgleda:

"Ove godine mikrouslovi određuju prinos kukuruza. Gde je bilo lokalnih padavina, tu kukuruz izgleda sasvim dobro. Dešava se da na suprotnim krajevima istog atara imamo potpuno različito stanje useva. Na jednom kukuruz dobro izgleda, na drugom je potpuno suv. Pogotovo je dramatična situacija u Banatu, gde je već pre dve nedelje bilo useva koji su bili potpuno suvi. Poslednja kiša će pomoći samo usevima gde je sačuvana lisna površina, gde kukuruz još uvek naliva zrno. Problem ovih padavina je što su bile lokalnog karaktera i trajale su veoma kratko. Pitanje je zaista koliko je kiše u stvari palo. Izvesno je da je ove godine proizvodnja kukuruza biti veoma skromna".

Stručnjaci se pribojavaju da će na osnovu trenutnog stanja uspeh biti ako prosečan rod na nivou Republike bude četiri tone po hektaru, ali je realnije da to bude skromnih 3,5 tona.

Poljoprivrednici imaju različita gledišta

U Ravnom Selu noćas je palo sedam litara kiše po kvadratnom metru. Proizvođač soje Milenko Ćosić očekuje da će padavine pomoći usevima koji su u boljoj kondiciji.

"Nadam se da će kiša pomoći soji. Vidim da ona može da nalije u gornjim spratovima. Kada bi narednih dana palo još 10 - 15 litara po kvadratu, to bi značajno popravilo situaciju".

Uz Banat, sušom je najviše pogođen Srem. Goran Jagletić, poljoprivrednik u Sremskim Mihaljevcima, zaključuje da je kiša pala prekasno.

"Padavine u Sremu su zakasnele. Jako dugo je bilo pretoplo vreme. Sinoćna kiša neće doprineti nekom poboljšanju. Jedino što je osvežilo, pa se lakše diše. Kukuruz je upropašten velikim vrelinama, a kiša neće pomoći ni suncokretu. Da je pala bar veća kiša pa da se nečemu i nadamo, ovako količina padavina je bila jako mala".

Kiša neće pomoći ni ratarskim usevima u subotičkom ataru, ali poljoprivrednik Miroslav Ivković Baja kaže da će padavine pomoći lakšoj pripremi zemljišta za setvu uljane repice, koja se na severu Vojvodine iz godine u godinu sve više gaji. Setva te uljarice će početi za dvadesetak dana.

Foto: Gellinger / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Suša Goran Bekavac Milenko Ćosić Goran Jagletić Miroslav Ivković Baja


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."